EPC-eis van 0,4 ook haalbaar voor hoogbouw

Casper op 15 juli 2015 | 3 minuten leestijd
Ook voor hoogbouw is een EPC-eis van 0,4 realistisch. Dat blijkt uit onderzoek door Nieman Raadgevende Ingenieurs in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Om tot deze conclusie te komen, onderzocht het ingenieursbureau vijftien woongebouwen verspreid door Nederland.

In 2020 moeten nieuwe woningen zo goed als energieneutraal zijn, oftewel een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0 hebben. Het jaar 2015 geldt als tussenstap. De EPC-eis voor woonfuncties is dan ook aangescherpt naar 0.4. Voor gestapelde bouw zou het lastig zijn om aan deze eis te voldoen, maar uit onderzoek van Nieman Raadgevende Ingenieurs blijkt nu dat die vermoedens niet kloppen.

De 15 projecten die het ingenieursbureau onderzocht hebben allemaal een EPC-eis van < 0.4. De gebouwen tellen verschillende woonlagen, waarbij de commerciële plint niet is meegerekend. Uit het onderzoek blijkt dat er door gebruik te maken van uiteenlopende technieken ook bij hoogbouw voldaan kan worden aan een EPC-eis van 0,4. Voor hogere woongebouwen zijn wel meer maatregelen nodig om te komen tot EPC 0,4 of lager dan een lager woongebouw of grondgebonden woning.

Verwarming en tapwater

Het behalen van een EPC van 0,4 kan met zowel traditionele technieken als cv, externe warmtelevering en een WKO-installatie als met minder gangbare technieken, zoals bijvoorbeeld biomassa. Vooral de installatietechnische keuzes voor verwarming en tapwatersysteem zijn bepalend bij het realiseren van de EPC-eis. Het gaat hierbij vooral om de keuze voor een individueel of collectief systeem en of er gebruik gemaakt wordt van gas, elektra, biomassa of stadsverwarming.

Isolatie en ventilatie

Ook een goed geïsoleerde schil bestaande uit de minimale warmteweerstand conform Bouwbesluit van tenminste 4,5 á 6,0 m2K/W voor de gevel en het dak wordt aangeraden. Drievoudig glas heeft de voorkeur boven HR++-glas in combinatie met kozijnen met een lage warmtedoorgangcoëfficiënt. Een EPC-eis van 0,4 bleek alleen realistisch met ventilatiesysteem C of D, waarbij mechanische toevoer en mechanische afvoer met warmteterugwinning bij hoogbouw de voorkeur heeft.

Zonnepanelen

Bij twee derde van de onderzochte projecten wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen. Bij de toepassing van pv-panelen kan het beschikbare dakoppervlak met name bij woongebouwen hoger dan 5 bouwlagen een beperkende factor vormen. In de onderzochte projecten worden varianten met pv-panelen aan de gevel en suntracking pv-panelen toegepast om een EPC van 0 te halen.