​Enexis investeert 65 miljoen in automatisering elektriciteitsnetwerk

Erik op 21 augustus 2015 | 2 minuten leestijd
Enexis zet 65 miljoen euro opzij om voor 2020 een groot deel van de huishoudens in het verzorgingsgebied van de netbeheerder te voorzien van Distributie Automatisering. Middenspanning-stations worden uitgerust met een kleine computer, waardoor het netwerk op afstand gemonitord en bediend kan worden. Stroomstoringen kunnen hierdoor tot 50 procent sneller worden opgelost.

Enexis wilt Distributie Automatisering invoeren in de zeventien grootste steden van het Enexis-verzorgingsgebied. Hier profiteren ongeveer 1 miljoen klanten van.

Controlekamer

Met het aanbrengen van de Distributie Automatisering-techniek kan het netwerk vanuit een controlekamer beheerd en bediend worden. Hierdoor kan de lengte van stroomstoringen, die normaliter ongeveer 90 minuten duren, teruggedrongen worden tot enkele minuten.

In 2020 moeten 3000 middenspanning-stations voorzien zijn van deze technologie. In Hengelo en Enschede zijn alle stations al volledig voorzien. In Zwolle zijn 80 procent van de stations inmiddels uitgerust met Distributie Automatisering. In Groningen en ’s-Hertogenbosch is men inmiddels begonnen met het invoeren van de nieuwe technologie. 

Actuele netsituatie

Naast dat het aantal storingsminuten flink omlaag gaat, geeft de technologie ook meer inzicht in de actuele netsituatie. Met het complexer worden van energiestromen, door bijvoorbeeld lokale opwekking van energie, is dat een welkome ontwikkeling voor de netbeheerder.

Marco Poorts, Manager Strategie Ontwikkeling bij Enexis: ”Enexis is continu bezig met het onderhouden en verbeteren van het netwerk. Distributie Automatisering is daar een belangrijke ontwikkeling in. Doordat we nu op afstand snel de storing kunnen lokaliseren, zijn we enerzijds in staat om de overlast voor de klanten tot een minimum te beperken. Anderzijds zijn we nog beter voorbereid op de toekomst. Enexis loopt met deze techniek voorop.”

Gerelateerde artikelen