Energiezuiniger, compacter en sneller door een dun laagje grafeen

Erik op 29 juli 2015 | 2 minuten leestijd
Door computerchips te voorzien van een dun laagje grafeen, kunnen verschillende vormen van elektronica en LED-lampen energiezuiniger, compacter en sneller worden. Dit ontdekten wetenschappers aan de Chalmers University of Technology in Zweden.

Grafeen is een enkellaags vlak van koolstofatomen. Onder een microscoop zou het eruit zien als een vlak bijenraat of kippengaas. Het materiaal stond al bekend om zijn uitmuntende geleidende eigenschappen; die zijn tot vier keer hoger dan die van koper. Het probleem met grafeen is echter dat het onvoldoende elektromagnetische kracht bevat om zich te hechten aan andere materialen, zoals bijvoorbeeld computerchips. Toepassing ervan was tot op heden dus lastig.

De Zweedse wetenschappers hebben echter ontdekt dat de hechting van grafeen aan andere materialen verbeterd kan worden doormiddel van silicium. Door silicium toe te voegen, is een dun laagje grafeen wél te verwerken in LED-lampen, lasers en computerelektronica.

Verkoelend

Grafeen heeft een koelende werking op elektronica. De toepassing ervan kan grote gevolgen hebben op de toekomst van de elektronica-industrie, claimen de wetenschappers. Enkele voorbeelden: stroomverbruik van smartphones en servers gaat met 50 procent omlaag en worden daarmee een stuk energie-efficiënter, de kans op oververhitting daalt drastisch, apparaten gaan langer mee en worden sneller en compacter.

Gerelateerde artikelen