Grafeen is een enkellaags vlak van koolstofatomen. Onder een microscoop zou het eruit zien als een vlak bijenraat of kippengaas. Het materiaal stond al bekend om zijn uitmuntende geleidende eigenschappen; die zijn tot vier keer hoger dan die van koper. Het probleem met grafeen is echter dat het onvoldoende elektromagnetische kracht bevat om zich te hechten aan andere materialen, zoals bijvoorbeeld computerchips. Toepassing ervan was tot op heden dus lastig.
De Zweedse wetenschappers hebben echter ontdekt dat de hechting van grafeen aan andere materialen verbeterd kan worden doormiddel van silicium. Door silicium toe te voegen, is een dun laagje grafeen wél te verwerken in LED-lampen, lasers en computerelektronica.
Verkoelend
Grafeen heeft een koelende werking op elektronica. De toepassing ervan kan grote gevolgen hebben op de toekomst van de elektronica-industrie, claimen de wetenschappers. Enkele voorbeelden: stroomverbruik van smartphones en servers gaat met 50 procent omlaag en worden daarmee een stuk energie-efficiënter, de kans op oververhitting daalt drastisch, apparaten gaan langer mee en worden sneller en compacter.