Energiemonitoring is een opkomende trend. De huidige aandacht voor energieverbruik en -besparing past in een tijd waarin we steeds meer oog krijgen voor het milieu en dus voor een duurzame omgang met energie. Niet voor niets heeft Nederland zich middels het zogeheten Energieakkoord verbonden aan verschillende doelstellingen op dit vlak. Als land dienen we ons in dit kader in te spannen om de CO2-uitstoot terug te brengen, steeds meer gebruik te maken van duurzame energie en te besparen op energieverbruik.
Verbruik inzichtelijk maken
Energiemonitoring maakt energieverbruik zichtbaar en dus inzichtelijk. Zeker voor (grotere) bedrijven is lang niet altijd even duidelijk welke processen of situaties veel energie vereisen, wat het moeilijk maakt om maatregelen te nemen om het verbruik in te perken. Op basis van de data die uit de monitoring voortkomt, kan het energieverbruik (beter) in de hand gehouden en kan het aangepast worden. In een tijd waarin de energiekosten toenemen, is het beheersen dan wel beperken van de kosten des te belangrijker. Energiemanagement zal daarom binnen bedrijven een steeds prominentere rol krijgen. Immers: zonder energiemanagement geen energiebesparing!
Investering in besparen
Een misverstand over energiemanagement en –monitoring is dat het hierbij gaat om een extra kostenpost. Uiteraard zal de organisatie budget moeten vrijmaken voor deze activiteiten, maar uiteindelijk is energiemonitoring meer een lonende investering dan puur een kostenpost. Een goed inzicht in de energie-uitgaven vormt immers de basis voor energiebesparing. Een kwalitatief goed systeem voor energiemonitoring geeft onder meer informatie over de volgende gegevens:
- verbruik (kWh)
- kosten (per dag, week of maand)
- powerfactor per fase
- ampèrage per fase
- voltage per fase
- CO2-uitstoot
- verbruik ten opzichte van eerdere meetmomenten
Virtuele energiemanager
Waar energiemonitoring eerder vanwege de hoge kosten vooral voor grotere bedrijven was weggelegd, komt er tegenwoordig verandering in die situatie. Er zijn inmiddels systemen die minder prijzig zijn en toch alle benodigde gegevens verschaffen. Als een dergelijk systeem eenmaal is geïnstalleerd, kan ieder bedrijf dus beschikken over een ‘virtuele energiemanager’. Besparen op de energienota door energiemanagement komt hiermee ook voor kleinere bedrijven binnen bereik. Overigens kan een monitoringsysteem óók de prestaties van alternatieve energiebronnen als wind- en zonne-energie monitoren.
Groene uitstraling
Dit laatste kan vooral voor bedrijven die een ‘groen’ imago uit willen stralen extra interessant zijn. Zo is het mogelijk om de opbrengst van groene bronnen op een monitor in bijvoorbeeld de ontvangsthal zichtbaar te maken voor de buitenwereld.
Energiemonitoring heeft dus veel voordelen. Allereerst biedt het de mogelijkheid om op basis van inzicht in het verbruik gericht besparingsmaatregelen te nemen. In een groter verband draagt een bedrijf met op energiemonitoring gebaseerde maatregelen ook bij aan zijn milieuverantwoordelijkheid. Tot slot zorgt energiemonitoring voor een kleinere ecologische voetafdruk, wat ook voor mogelijke zakenpartners en klanten van belang kan zijn.