Energieleveranciers sjoemelen met groene stroom

Erik op 4 december 2014 | 3 minuten leestijd
Steeds meer Nederlanders kiezen voor groene stroom. Uit de Energiemonitor, die onderzoeksbureau USP onlangs opstelde, blijkt dat inmiddels 39 procent groene stroom heeft. Het is echter de vraag of die stroom ook daadwerkelijk ‘groen’ is. Er wordt namelijk op grote schaal mee gesjoemeld.

USP doet elke maand onderzoek naar energie, waarbij ze vooral kijken naar de houding en het gedrag van de consument. In november was er extra aandacht voor groene stroom en onderzocht het bureau of Nederlanders ondertussen al een beetje warm lopen voor deze stroom. Uit het onderzoek kwam naar voren dat bijna 60 procent van de Nederlandse huishoudens een energiecontract voor volledige groene stroom heeft (39 procent) óf een combinatie van groene en grijze stroom (20 procent).

‘Groene’ stroom is vaak grijs

Waar veel van deze huishoudens echter niet van op de hoogte zijn, is dat het lang niet altijd zeker is dat zij ook echt groene stroom krijgen. Onlangs werd bekend dat er op grote schaal wordt gesjoemeld. Consumenten denken dat zij groene stroom ontvangen, maar in werkelijkheid is deze stroom vaak hartstikke grijs. Van de 35 groene stroomproducten waar Nederlanders uit kunnen kiezen, zijn er slechts 19 écht groen. Dat concludeert Stichting HIER klimaatbureau op basis van onderzoek van CE Delft.

Buitenlandse certificaten

In Nederland is de productie van groene stroom lager dan de vraag. In Europa wordt meer groene stroom geproduceerd en daarom wijken veel energieleveranciers uit naar het buitenland. Hoewel de leveranciers deze stroom verkopen als groene stroom, is dit in werkelijkheid vaak grijze stroom die zij met behulp van buitenlandse certificaten ‘vergroenen’.

In landen als Noorwegen is alleen maar groene stroom beschikbaar en consumenten vragen dan ook niet om een papiertje dat bewijst dat het daadwerkelijk om een milieuvriendelijk stroomproduct gaat. Nederlandse consumenten hebben daarentegen wél interesse in zo’n certificaat en energieleveranciers kopen deze certificaten dan ook in grote schaal op om consumenten te doen geloven dat zij groene stroom leveren. Op deze manier worden miljoenen Nederlandse huishoudens belazerd.  

Wanneer de consument er zeker van wil zijn dat hij groene stroom ontvangt, is de oplossing simpel: kies niet voor een buitenlands product, maar ga voor groene stroom uit eigen land.

In het filmpje hieronder is te zien hoe de certificatenmarkt werkt.

 

Gerelateerde artikelen