Een oplossing is het terugbrengen van de energierekening en dus het verbeteren van het energielabel van het gebouw of kantoor. Energie is de meest omvangrijke variabele kostenpost van een gebouw. Een besparing hierop realiseren, door bijvoorbeeld een compleet nieuwe energiezuinige installatie aan te schaffen, maakt het totale (verhuur)plaatje een stuk aantrekkelijker. Echter, er is geen enkele projectontwikkelaar of gebouweigenaar die nu staat te popelen om dergelijke, forse investeringen te doen. En terecht. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook diverse opties om op bestaande installaties, belangrijke verbeteringen door te voeren. Het upgraden van de installatie, of onderdelen van de installatie, zorgt voor een verhoging van het comfort van het gebouw en voor een reductie van het energiegebruik.
Dat deze ‘kansen’ tot op heden onvoldoende worden benut, is deels het gevolg van de onwetendheid van projectontwikkelaars en gebouweigenaren, maar ook van het traditionele denken (en calculeren) van installateurs. Verwend als de markt jarenlang is geweest met het alsmaar opnieuw kunnen realiseren van nieuwe installaties, leggen bouwpartners nu onvoldoende innovatie aan de weg om het op een andere, slimmere manier te doen. Zoals het upgraden van bestaande installaties. Dat dit tot besparingen op het energieverbruik kan leiden tot wel 30%, moet hen nu alarmeren en stimuleren.
De renovatie van het Het Plein is mede gerealiseerd dankzij de adviseur en installateurs die innovatief meedachten. Behoort u daar ook bij?
Ted Meij