Energiebesparing hot topic

Erik op 19 september 2016 | 4 minuten leestijd
Het besparen van energie is booming. Slimme apparaten schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarbij gaat het onder meer over thermostaten die op afstand zijn te bedienen tot stekkers die je helpen met het verbruik.

Besparingen door slimme stekker

Om met het laatste genoemde product te beginnen, een Nederlandse start-up wil een slimme stekker op de markt brengen. Deze innovatie is er op gericht om de consument te voorzien van gemak én daarbij te helpen met het besparen van energie. De stekker kan dit doen door het gebruik van configureerde regels. Simpelweg komt het erop neer dat de gebruikers de stekker in het stopcontact steken en door middel van een app verschillende regels in stellen. Bijvoorbeeld door in te stellen dat om tien uur ’s avonds de lamp in de woonkamer aangaat of door middel van een sensor zodra de voordeur op gaat. Omdat de stekker werkt via wifi kan ook het licht automatisch uitgaan zodat je niet meer uit je bed hoeft als je al lekker onder de dekens ligt.

Sensoren revolutie

De bovengenoemde stekker maakt gebruik van een sensor. Sensoren komen steeds meer voor bij het helpen van energie besparen. Zo ook de sensor die je verbruik meet om de consument inzicht te geven. Onderzoekers van MIT ontwikkelde zo’n sensor.

Consumenten plaatsen de sensor op de hoofdkabel van het huis, die zich in veel gevallen in de meterkast bevindt, waar de sensor pieken in het verbruik kan waarnemen. Door dat formaat kan de sensor gemakkelijk op een kabel worden aangebracht. Na de installatie gaat de sensor een patroon in het energieverbruik constateren en geeft daardoor advies aan de gebruiker. Door inzicht te krijgen in het verbruik, kunnen er beter beslissingen worden gemaakt.

De sensor heeft jou al gezien

Een bewegingssensor moet, voornamelijk bedrijven, helpen met economischer om te gaan met energie. Waarom zou een lamp of verwarming de hele tijd aan staan als dat niet nodig is en energie kan besparen? De lamp of verwarming gaat pas aan zodra de ruimte wordt gebruikt. Zeker door de opkomst van ‘the internet of things’ (Internet der dingen) kan gebouwen beheer steeds meer worden afgestemd door middel van het aan het internet gekoppelde sensoren.

Sensoren zijn geen nieuwe uitvinding, maar deze sensor is zo in het plafond weggewerkt dat deze bijna niet meer zichtbaar is. Hierdoor zijn er geen lelijke uitstekels meer en het energieverbruik gaat er aanzienlijk door omlaag. Een perfect besparing.

Slimme meter moet bijleren

Overigens is het volgens de Vereniging voor Eigen Huis nog niet goed gesteld met de slimme meters die veel huishoudens hebben. De Vereniging is vooral niet te spreken over de verbruikskostenoverzichten. Die zijn volgens hen ondermaats. “De overzichten geven onvoldoende inzicht in het energieverbruik, zetten niet aan tot besparing en veel mensen zeggen ze niet eens te ontvangen. Energieleveranciers voldoen hiermee niet aan de regelgeving uit 2015.”

De slimme meters moeten consumenten helpen met het besparen van energie door aan te geven waar ze veel energie verbruiken.

Consument heeft de controle

De slimme apparaten en sensoren komen steeds vaker met apps. Regel op afstand de temperatuur in je huis of controleer of alles nog goed gaat thuis. Het internet der dingen (Internet of Things) kan ze daarbij helpen en ook Honeywell heeft een app ontwikkeld die gebruikers meer controle moet geven over veiligheid en comfort in huis. Het beveiligingssysteem, dat zelfstandig te monitoren is, is een uitbreiding op de evohome-productielijn.

Gebruikers kunnen waar dan ook ter wereld gebruik maken van de app om hun beveiligingssysteem en/of verwarming te bedienen. Honeywell: “De evohome beveiliging-hub – het hart van het systeem – is via een IP Ethernet-verbinding direct verbonden met de internetrouter en maakt het mogelijk het systeem in zijn geheel of gedeeltelijk in en uit te schakelen en te bedienen, en de meldingen te bekijken.” Als er bijvoorbeeld beweging is waargenomen terwijl de eigenaar niet thuis is, wordt er een bericht gestuurd. De woningeigenaar heeft altijd de controle. 

Gerelateerde artikelen