Energie van windpark Borssele stapje dichterbij

Erik op 10 juli 2017 | 2 minuten leestijd
Het opwekken van windenergie in de Noordzee zorgt voor aanpassingen in de voorzieningen waar voorheen niet aan werd gedacht. Om die reden hebben TenneT en DONG Energy een overeenkomst ondertekend voor een offshore netaansluiting.

De twee bedrijven willen een offshore-netaansluiting waar de windparken Borssele 1 en 2 op worden aangesloten. Deze parken worden momenteel voor de kust van Zeeland gebouwd. “De ondertekende overeenkomsten hebben betrekking op de realisatie en aansluiting van en het elektriciteitstransport tussen het windpark Borssele van DONG Energy en het Borssele Alpha-platform van TenneT”, laten de nieuwe partners weten in een persbericht.

Meer nadruk windenergie 

De Nederlandse overheid heeft in de afgelopen periode meer de nadruk gelegd op het opwekken van energie door middel van windturbines. De openbare aanbesteding van de eerste twee windenergiegebieden van windpark Borssele werd toegewezen aan DONG Energy. Beide parken hebben een geplande capaciteit van 700 MW.

Offshore-windenergiegebied Borssele

De netaansluiting voor windpark Borssele bestaat uit zeekabels en twee transformator-platforms op zee, elk met een capaciteit van 700 MW. Deze zullen in respectievelijk 2019 en 2020 in gebruik worden genomen. TenneT is officieel aangewezen als netbeheerder op zee in Nederland, en ontwikkelt als bijdrage aan het Energie-akkoord ten minste 3.500 MW aan offshore-netaansluitingen in de periode tot 2023, op basis van een gestandaardiseerd concept van 700 MW per aansluiting.

Gerelateerde artikelen