Onlangs berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de jaarrekening voor energie van Nederlandse huishoudens dit jaar gemiddeld 100 euro lager is vergeleken met 2015. Bij een standaard en gelijkblijvend verbruik komt de rekening op zo’n 1.672 euro uit. Vooral elektriciteit werd goedkoper, meldt CBS na analyse van de nieuwe tarieven van juli 2016. Toch blijft er voor veel huishoudens nog heel wat ruimte om op energie te besparen. Energie besparen is hot. Welke bespaartips kun jij als installateur aan jouw klanten geven?
1. Energie besparen op elektrische apparaten
Elektrische apparaten maken het leven flink gemakkelijker, maar tellen wel door op de energiefactuur. Een goede tip die je kunt geven is om bij aankoop te kijken naar het energieverbruik / energielabel. Vaak kosten de energiezuinige apparaten meer in aanschaf, maar halen ze dat in door lagere verbruikskosten. Heeft jouw klant een piek- en daltarief? Dan doet hij er goed aan om energievreters zoals wasmachine, droger, vaatwasser,… zo veel mogelijk tijdens het daltarief te gebruiken. Blijven er na het gebruik nog lampjes branden? Ook dan verbruikt het apparaat energie. Door het apparaat helemaal uit te zetten (niet in stand-by, maar echt uit), kan sluipverbruik voorkomen worden. Nog een tip die je kunt geven is om apparaten, zoals een kruimeldief, mobiele telefoon, enz. niet langer te laten opladen dan nodig en de lader na gebruik ook meteen uit het stopcontact te trekken.
Vertrekt jouw klant op vakantie? Door zoveel mogelijk stopcontacten van apparaten uit te trekken, het ventilatiesysteem en de boiler af te sluiten en eventueel zelfs koelkast en vriezer te ledigen en uit te schakelen, kan extra op energie bespaard worden.
2. Energie besparen op verwarming en warm water
Ruimteverwarming is één van de grootste kostenposten op de energiefactuur. Door de verwarming uit te zetten in ruimtes die niet gebruikt worden, de verwarming uit te schakelen of laag te zetten als niemand thuis is en al vrij vroeg ’s avonds van de nachtstand gebruik te maken, kunnen huishoudens al snel flink op hun verwarmingskosten besparen. Ook de verwarming in huis slechts 1 graadje lager zetten, kan al een energiebesparing van zo’n 6 tot 8% opleveren. En zoals je weet, is ook een jaarlijks onderhoud van de CV-ketel essentieel voor een optimale en zuinige werking. Eventueel kan het nodig zijn om de verwarming beter in te regelen. Het gebruik van bijverwarming, zoals elektrische kacheltjes of zelfs de ‘gezellige’ open haard, is minder efficiënt voor het energieverbruik en is dan ook niet aan te raden.
Is de aankoop van een nieuwe ketel aan de orde, dan kan een HR-ketel, warmtepomp of warmtekrachtinstallatie goede manieren zijn om energie te besparen. Bij de aanschaf van een nieuwe ketel kun je als tip meegeven een ketel te kopen die de juiste maat heeft en dus niet meer vermogen heeft dan nodig is om het huis te verwarmen. Al dat extra vermogen verbruikt namelijk ook onnodig extra energie.
Ook het verbruik van warm water heeft een behoorlijk aandeel in het energieverbruik. Adviseer jouw klanten om niet onnodig warm water te laten lopen. Dat kan bijvoorbeeld door kranen te voorzien van een perlator en/of een waterbesparende douchekop te laten installeren. Korter douchen en minder vaak een warm bad nemen, helpt ook. Als er een nieuwe boiler, geiser of ketel geplaatst moet worden, is het aangewezen om deze zo dicht mogelijk bij de plaatsen waar warm water het meest gebruikt wordt, te installeren, zodat het warme water niet onnodig veel afstand moet afleggen. Door een close-in boiler van een tijdschakelaar te voorzien, kan jouw klant op energie besparen door de waakvlam uit te zetten op momenten dat er geen warm water nodig is.
3. Energie besparen op verlichting
Verlichting staat in de top 3 van het elektriciteitsverbruik. Door al hun gloei- en halogeenlampen te vervangen door led-lampen, kunnen huishoudens gemiddeld 30 euro per jaar op stroom besparen, berekende Milieu Centraal. Waar uw klant misschien niet direct aan denkt, is de onnodige verspilling van energie door dimlampen die nooit op volle kracht staan. Het verbruik is immers grotendeels op het maximale vermogen gebaseerd. Beter is om de lampen te vervangen door lampen met een lagere wattage.
Staat een verbouwing of renovatie in de plannen? Raad jouw klant dan aan om zo veel mogelijk van daglicht gebruik te maken. Dakramen, lichtkoepels en lichtstraatmodules zorgen voor extra daglicht in huis en bieden als bonus gratis zonnewarmte. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat er voor glas met een hoge isolatiewaarde gekozen wordt.
4. Energie besparen door goede isolatie
Natuur en Milieu berekende dat per huishouden zo’n 550 euro per jaar kan bespaard worden door een betere isolatie. Nederlanders willen ook graag investeren in betere isolatie als ze daardoor geld kunnen besparen, blijkt uit onderzoek van PanelWizard.
Een goede isolatie van dak, gevel en spouwmuren kan ervoor zorgen dat minder warmte verloren gaat. Ook door enkel glas zoveel mogelijk te vervangen door dubbel glas of HR++ glas, kan op stookkosten bespaard worden. Bovendien levert het extra comfort: geen kou meer bij de ramen, geen beslagen ruiten meer en minder lawaai van buiten. Is dat voor uw klant een te grote investering, dan kan glasfolie misschien uitkomst bieden. Ramen van rolluiken voorzien, kan een extra besparing opleveren; zelfs gordijnen kunnen helpen om de warmte binnen te houden. Verder kun je nog als tips meegeven om radiatorfolie te gebruiken (zodat de warmte niet in de gevelmuur trekt), de leidingen van de cv en de ventilatiekanalen te isoleren en tochtstrips te gebruiken.
5. Inzicht in het verbruik leidt tot besparen
Laatst hebben de onderzoeker van MIT een sensor ontwikkeld, die het voor consumenten mogelijk maakt om apparaten die veel energie verbruiken te herkennen. ‘Als mensen weten hoeveel apparaten verbruiken en wanneer, dan wordt op energie besparen gemakkelijker’, is de logische redenering daarachter.
Ook een slimme thermostaat, gekoppeld aan een slimme meter in de meterkast, maakt het energieverbruik meer inzichtelijk. Door de slimme thermostaat vervolgens nauwgezet en energiezuinig in te stellen, kunnen consumenten op energie besparen. Milieu Centraal berekende dat mensen door energiezuiniger hun woning te verwarmen, gemiddeld nog zo’n 150 euro per jaar kunnen besparen.