Zo presenteert het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf (OTIB) op de beurs een aantal aanbieders van vernieuwende praktijkscholing. Op het Loopbaanplein in hal 11 kunnen bezoekers terecht voor meerdere activiteiten omtrent scholing. Bent u niet helemaal overtuigd of extra scholing wel nodig is voor u? Test dan uw kennis en vaardigheden! In hal 12 kunnen installateurs meedoen aan de Elektrolympics, om te kijken waar ze staan.
Met andere woorden: Er is genoeg te doen en beleven omtrent kennis en scholing op Elektrotechniek 2015.
Meerdere vakgebieden
Volgens Willem Ladiges van OTIB is deze focus op scholing en kennis meer dan terecht. Niet alleen is het belangrijk omdat het eigen vakgebied in sneltreinvaart innoveert en verandert, maar ook omdat de grenzen met andere vakgebieden vervagen. Met andere woorden: het wordt voor de installateur ook van belang om kennis te hebben binnen aanverwante vakgebieden. Ladiges: “De scheiding tussen elektro en werktuigbouw wordt minder. Duurzame technieken zijn vaak vakgebied overschrijdend. Maar ook een bad met ingebouwde TV doet de grens tussen E en W vervagen. Internet of Things verlangt kennis van internet en zaken als TCP/IP.”
Ladiges merkt nog een andere trend op binnen de branche, waarbij andere vormen van kennis en scholing weer cruciaal zijn: klanten zijn tegenwoordig veel beter geïnformeerd dan vroeger. “Je kunt niet meer volstaan met een apparaat of een installatie bij de klant neer te zetten”, aldus Ladiges. “Je moet het gesprek aangaan met de klant. Niet praten in techniek, maar meedenken over wat de klant wil en over welke prestaties de techniek moet leveren. Dat vergt andere vaardigheden.” Het gaat hier om zogenaamde soft skills, die naast vakkennis aan belang winnen.
ZZP’ers
Voor ZZP’ers is het op peil houden van hun kennis en scholing een lastig(er) verhaal. OTIB richt zich als opleidings- en ontwikkelingsfonds, betaald vanuit een collectieve loonheffing, op werknemers en werkgevers in de installatiebranche. Een grote groep zzp’ers valt hierdoor buiten de boot. Uneto-VNI organiseert steeds meer activiteiten voor deze groep, maar een scholingsaanbod ontbreekt. De reden hier ligt in de collectieve financiering via de CAO. Leo Rolf van UNETO-VNI: “Een zzp’er betaalt geen heffing en kan dus geen gebruik maken van het scholingsfonds. Dat is een landelijk probleem, net als de problematiek rond pensioenen en AOV-verzekeringen.”
Uneto-VNI richt zich op de ET-beurs daarom op zzp’ers en kleine installatiebedrijven. Zo schetst Ger Zwartendijk van Management Centrum op donderdag 1 oktober bijvoorbeeld de mogelijkheden van crowdfunding als financieringsinstrument voor investeringen. Beursbezoekers kunnen deze lezing gratis bijwonen.
Elektrotechniek 2015 vindt plaats van 29 september tot en met 2 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht. Meer informatie is te vinden op www.elektrotechniek-online.nl of kijk op Elektrotechniek365.nl voor het laatste nieuws. Voor het laatste productnieuws, aanbiedingen en marktinformatie kan de professional ook terecht op www.elektrotechniek365.nl. Tweet mee via #ETbeurs.