Elektrotechniek 2013 – beursverslag van de eerste dag

Erik op 1 oktober 2013 | 3 minuten leestijd
Deze week, van 30 september tot en met 4 oktober, vindt in Jaarbeurs Utrecht de tweejaarlijkse vakbeurs Elektrotechniek plaats. Er zijn vijf hallen vol exposanten, en daarnaast een heleboel speciale events. Zoals de E-Future Arena, een vijfdaags congres over de toe­komst van de elektrotechniek met allerlei inspirerende kennisses­sies. In totaal zijn er maar liefst dertig van dergelijke sessies, met verschil­lende keynotes, paneldiscussies en debat­ten met deskundigen, trendwatchers en captains of industry over onderwerpen als de energieneutrale stad, BIM, augmented reality, E-mobility en slimmer samen werken; het algemene thema van deze beurs.

Innovatie: Jacs. Koopman

De beursweek kan voor directeur Casper Vulling van Jacs. Koopman bij voorbaat al niet mislukken. De firma is met het Organic Response lichtbesturingssysteem genomineerd voor de ETOP Award Juryprijs 2013, dé onderscheiding voor een innovatie op het vakgebied elektrotechniek. De ETOP Innovation Awards 2013 zijn een initiatief van VNU Exhibitions Europe BV en Fedet. De jury hanteert zeven criteria: innovatief, duurzaamheid, economisch rendement, communicatieve aspecten, technische functionaliteit, ergonomie en vormgeving, en tot slot originaliteit.
“Of we die prijs nu winnen of niet”, zegt Vulling, “we zijn enorm trots dat we dit intelligente lichtregelsysteem hier kunnen laten zien.”

Innovatie: Euro-Index

Technische handelsonderneming Euro-Index Nederland levert meet-, regelapparatuur en C.V.-componenten voor veiligheid, onderhoud en nieuwbouw van technische installaties. Marketing- en communicatiemanager Marco van Raavens laat graag zien waar Euro-Index mee op de beurs staat. “We hebben de stand onderverdeeld in negen verschillende thema’s, waaronder: installatietesters, multimeters en apparatentesters.  We hebben ook een aantal meetopstellingen, zodat we de instrumenten werkend aan de beursbezoekers kunnen tonen. Nieuw is onze Macrotest G3. Dat is de eerste installatiemeter met een kleuren touchscreen. Hij is compatible met zowel iOS als Android, en communiceert via WiFi. Ik denk dat het werk van veel installateurs eenvoudiger wordt door deze tester. We verwachten er veel belangstelling voor.” 

Bezoeker: Alexandros Christou

Van alle bezoekers heeft Alexandros Christou waarschijnlijk het verst gereisd om de beurs te bezoeken; hij komt uit Venezuela. Wat hem hier brengt? Zijn bedrijf gaat op Curaçao een winkel voor elektrotechnische installatiemateriaal openen. Het zou handiger zijn om spullen uit de V.S. importeren, maar feit is dat ze alleen materiaal mogen verkopen dat aan de Nederlandse regelgeving voldoet. Alexandros is dus op zoek naar allerlei elektrotechnisch materiaal dat volgens de normen geschikt is. Hij heeft er drie dagen voor uitgetrokken en bereidde zich voor door een lijst te maken van bedrijven die hij wil bezoeken.

Bezoeker: Menno Sijpenhof

De interesse van Menno Sijpenhof uit Barendrecht gaat vooral uit naar universeel-meters en in besturingstechnieken. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in nieuwbouw, onderhoud en storingen aan bakkerijmachines. “Het gaat dan niet om de bakker op de hoek, maar om de echte grote jongens. Ik zie hier op de beurs niet zozeer nieuwe dingen. Wel veel producten en materialen die verbeterd zijn, en ik heb zojuist bij Euro-Index een meter gezien die veel meer toepassingen heeft. Die ga ik zeker aanschaffen. Het is een meter met WiFi, die je dus buiten de schakelkast kunt uitlezen en daar zat ik echt op te wachten.” 

Tekst: Marion de Graaff, ’t Kofschip

Gerelateerde artikelen