Elektroraad presenteert nieuwe norm voor veiligheidsinspectie

Elektroraad presenteert tijdens het Inspectiecongres in Ede, op 25 november, het Programma van Eisen veiligheidsinspecties (PvE). De PvE is een alternatief voor de NEN 3140, te gebruiken wanneer er geen installatieverantwoordelijke aanwezig is. Tijdens Elektrotechniek 2015 lichtte Sjoerd van Gelder, docent bij Elektroraad, alvast het een en ander toe.

Normaliter wordt de NEN 3140 gebruikt voor het inspecteren van de veiligheid van elektrische installaties. Hier is echter een installatieverantwoordelijke voor nodig, die bepaalt wat er geïnspecteerd wordt en welke metingen er verricht moeten worden. “Maar er zijn gevallen dat de installatieverantwoordelijke niet aanwezig is”, zegt Van Gelder. “Op dat moment kun je je niet aan de norm houden. Dat levert problemen op.”

Cogas

Om dit te illustreren, belicht Van Gelder de Cogas-zaak. Een inspecteur van Cogas deed inspectie bij een supermarkt en vond een hot-spot in de parallelle voeding. Hij noteerde zijn bevindingen in een rapport en verstuurde dit naar de huisinstallateur van de supermarkt. Een paar dagen later brandde de supermarkt af.

“Cogas hield zich netjes aan de NEN 3140, maar de rechtbank oordeelde toch dat Cogas een onrechtmatige daad verweten kon worden”, aldus Van Gelder. “De inspecteur had meer gewicht aan zijn bevindingen moeten geven, harder moeten schreeuwen.”

PvE

“Dat is vervelend”, vervolgt Van Gelder. “Zo vervelend dat Uneto-VNI vond dat er iets aan gedaan moest worden. Inspecteren volgens de NEN 3140 met een installatieverantwoordelijke gaat prima, maar zonder installatieverantwoordelijk levert het problemen op. Daarom heeft Uneto-VNI aan Elektroraad gevraagd om hier een leidraad voor te schrijven. Die ligt nu bij de drukker.”

Het Programma van Eisen veiligheidsinspecties voorziet in drie zaken. Van Gelder: “Het geeft invulling aan de zorgplicht van de inspecteur, stelt duidelijk grenzen aan de inspectie en voorziet in een duidelijkere en eenduidige risicobeoordeling.”

De PvE wordt 25 november overhandigt aan Titia Siertsema tijdens het Inspectiecongres in Ede. Tijdens dit congres wordt meteen dieper ingegaan op de inhoud.

Gerelateerde artikelen