Elektronisch watermanagementsysteem geeft legionella geen kans

Erik op 1 mei 2018 | 3 minuten leestijd
Vorig jaar al bracht Schell het watermanagementsysteem eShell met succes op de markt in Duitsland. Het innovatieve systeem ter voorkoming van legionellabesmetting is nu ook in Nederland leverbaar. eSchell stuurt alle tappunten aan zodat op de vereiste momenten thermische desinfectie van de waterleiding kan plaatsvinden.

Zeker voor grotere gebouwen met verschillende publieke sanitaire ruimtes biedt slimme aansturing van elektronisch kraanwerk veel voordelen, omdat facilitair managers op deze manier niet alles handmatig hoeven te doen. Met één druk op de knop kunnen tappunten worden geactiveerd. Schell heeft daarvoor het watermanagementsysteem eSchell ontwikkeld. Dit zorgt voor een regelmatige thermische desinfectie. Daarnaast detecteert en registreert het systeem automatisch problemen in de leidingen. eSchell logt bovendien alle activiteiten waarmee eigenaren en beheerders ook voldoen aan de wettelijke voorschriften.

Elektronisch watermanagementsysteem

Het eSchell-systeem is gebaseerd op een softwareplatform met een Ethernet en WLAN-interface. Het systeem is programmeerbaar en maakt het online aansturen en bewaken van de wateraanvoer van maximaal 64 wastafels, douches, toiletten en urinoirs per server mogelijk. Het systeem werkt via kabel, maar ook met radiosignalen of een combinatie van beide. Een voorwaarde is wel dat bij elke armatuur een Schell busextender kabel en/of de Schell busextender radiozender geïnstalleerd wordt, die de datacommunicatie tussen server en armatuur regelt. De radioverbinding wordt gelegd via een draadloos mesh-netwerk, waarbij zelfs over lange afstanden een goed bereik gegarandeerd is. Daardoor zijn ook monitoring, bewaking en onderhoud van de sanitaire voorzieningen op afstand mogelijk.

Overzichtelijk

Het eSchell-watermanagementsysteem is overzichtelijk opgebouwd en makkelijk in gebruik. De watermanagementserver SWS is de kern van het systeem. Hij stuurt, monitort en registreert belangrijke functies zoals stagnatiespoelingen en thermische desinfectie. Storingen worden onmiddellijk herkend en gemeld. De server kan met behulp van de IP-interface in elk bestaand lokaal netwerk of gebouwbeheersysteem geïntegreerd worden. De SWS-gateway vertaalt het SWS-protocol dan automatisch naar het gewenste busprotocol.

Volgens Peter Arens, microbioloog en legionella-expert bij armaturenspecialist Schell kunnen elektronische systemen ook een belangrijke rol spelen bij het uitvoeren van stagnatiespoelingen. ‘En ze zijn te gebruiken voor delen van een gebouw waar de beheerder geen toegang tot heeft. Een elektronische installatie signaleert wanneer een armatuur al lang niet meer gebruikt is. Het aantal spoelingen, de duur en de frequentie kunnen worden geprogrammeerd. Een elektronisch systeem registreert bovendien feilloos alle spoelingen, zodat gebouwbeheerders op elk moment de veiligheid van de installaties kunnen aantonen.’

Eenvoudige installatie

Het eSchell watermanagementsysteem is een volledig zelfstandig systeem voor het behoud van de waterkwaliteit. Het systeem is volgens de fabrikant gemakkelijk te installeren, maar installatie door een erkend installateur wordt wel aanbevolen om er zeker van te zijn dat alle aangesloten armaturen ook door het systeem herkend worden. De basisinstellingen worden vervolgens overgedragen aan de exploitant van het gebouw of aan de facility manager.

Gerelateerde artikelen