Elektronicafabrikant E.D.&A. maakt machines en apparaten slimmer met Artificiële Intelligentie

Erik op 15 november 2019 | 2 minuten leestijd
De Belgische elektronicafabrikant E.D.&A. zet ‘neurale netwerken’ in om hun elektronische besturingen slimmer te maken. (Binaire) neurale netwerken zijn sterk in het herkennen van patronen en kunnen dus perfect ingezet worden om problemen anders aan te pakken.

E.D.&A. zocht uit hoe goed een neuraal netwerk getraind kan worden. Neem bijvoorbeeld kookplaatventilatie waarbij de besturing bediend wordt met capacitive touch sensoren. Deze sensoren zitten onder een dikke glasplaat met daarnaast vocht, vuil en de storingen van de inductiekookplaat zelf. 

Neuraal netwerk

E.D.&A. trainde het neuraal netwerk om tussen al deze ‘ruis’ het juiste signaal (bv. inschakelen) te herkennen. De benodigde grote hoeveelheid aan trainingsvoorbeelden werd verkregen door een ‘artificiële vinger’, die met perslucht de sensor bedient en zo het vergaren van data automatiseerde. De binaire variant van neurale netwerken werd ook verder geëvalueerd door E.D.&A. voor het gebruik bij hun elektronische besturingen (microcontrollers). (Binaire) neurale netwerken zijn sterk in het herkennen van patronen en kunnen dus perfect ingezet worden om problemen anders aan te pakken.

Gerelateerde artikelen