Elektrische fiets laadt zichzelf op via voorwiel

Erik op 23 februari 2016 | 2 minuten leestijd
Het Nederlandse Solar Application Lab lanceert binnenkort een nieuwe elektrische fiets, met een actieradius die twee keer zo groot is als die van een traditionele elektrische fiets. Hoe de startup dat bereikt heeft? Door zonnepanelen in het voorwiel van de fiets te verwerken.

Het voorwiel van de zogeheten Solar Bike bevat 60 kleine zonnepanelen, geschakeld in een microcluster. Elk paneeltje levert zo’n 0,6 watt aan elektriciteit. De opgewekte stroom wordt opgeslagen in een accu, die de motor van de fiets weer aandrijft.

Marc Peters, de oprichter van de startup, toont volgende week de fiets aan de pers. Dit betekent echter niet dat deze ook meteen op de markt verschijnt. Eerst moet er nog een uitgebreide testfase plaatsvinden. Peters verwacht dat de fiets volgend jaar te koop is. De richtprijs zal tussen de 2.300 en 2.400 euro liggen.

Verbeteringen

Tijdens de testfase hoopt Peters nog enkele verbeteringen door te voeren. Zo hoopt hij het gewicht van de fiets te verminderen, door bijvoorbeeld een kleinere accu te gebruiken of gebruik te maken van zonnefolie in plaats van panelen. Verder gaat de startup op zoek naar manieren om de fiets tegen diefstal en vandalisme te beschermen.

De Solar Bike kwam tot stand in samenwerking met TU/e, Segula en Ebike Nederland.

Gerelateerde artikelen