Elektrische energiemeters werken slecht

Erik op 8 maart 2017 | 2 minuten leestijd
Het is slecht gesteld met de Nederlandse elektriciteitsmeter. Uit onderzoek van de Universiteit Twente (UT), in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA), blijkt dat de zeker 750.000 Nederlandse huishoudens een meter hebben die potentieel foute meterstanden kan weergeven. Bepaalde elektronische energiemeters kunnen een tot wel 582 procent te hoog verbruik aangeven.

In de afgelopen tijd zijn bij veel Nederlandse huishoudens de energiemeter met de draaischijf vervangen voor elektronische varianten. Deze meters, die beter bekend zijn als de statische energiemeters, geven de problemen. Nadat er al lange verhalen de ronde deden over te hoge waardes, besloten de twee onderwijs instellingen een onderzoek te doen.

Het onderzoek

In het onderzoek testten de onderzoekers negen verschillende elektronische meters die tussen 2004 en 2014 werden geproduceerd. “De meters werden via een schakelbord aangesloten op verschillende energiegebruikers zoals spaarlampen, kachels, ledlampen en dimmers. De onderzoekers vergeleken vervolgens het daadwerkelijke verbruik van het systeem met de waardes op de elektronische energiemeter,” leggen de onderzoekers uit op de website van de UT.

De resultaten waren schokkend te noemen. Vijf van de negen meters gaven een veel hogere waarden dan het daadwerkelijk stroomverbruik. In bepaalde opstellingen was het verschil 582 procent hoger. Bij twee andere meters was het verbruik juist 30 procent lager. “De grootste afwijkingen traden op als er dimmers in combinatie met spaar- en led lampen waren aangesloten.” Daarbij is rekening gehouden met een gemiddeld huishouden.

Hoe is het mogelijk?

De reden waarom de waardes afwijken zit hem in het ontwerp en de combinatie van toenemend gebruik van moderne schakelende apparaten die vaak energiezuinig zijn. “Hierbij volgt de opgenomen stroom niet meer een perfecte golfbeweging, maar krijgt hij een grilliger patroon.  De ontwerpers van de moderne energiemeters hebben onvoldoende rekening gehouden met deze schakelende apparaten,” leggen de onderzoekers uit.

Na demomontage van de energiemeters blijkt dat de meters met een Rogowski-spoel te hoge waardes aangeeft. Meters met een Hall-sensor juist een te lage. 

Werk aan de winkel

Installateurs kunnen consumenten helpen. Consumenten die hun energiemeter niet vertrouwen kunnen de meter laten testen door een ‘Erkende keurder’. Als de meter wel goed blijkt te werken, zijn de kosten voor de consument. Consumenten kunnen ook contact opnemen met hun energieleverancier. 

Gerelateerde artikelen