Elektriciteit uit daglicht

Erik op 23 april 2019 | 4 minuten leestijd
Al zoekend naar manieren om de energietransitie vorm te geven, valt een systeem op waarbij daglicht omgezet wordt in elektriciteit. Zonlicht is niet nodig, het systeem werkt ook op bewolkte dagen. Dat lijkt een ideale oplossing in een land waar het nogal eens grijs en grauw is.

‘Voor het ontwikkelen van het HONE daglichtsysteem is heel goed gekeken naar alle bestaande zonneboiler technologieën’, zegt directeur Stephan van Schie van Solar Compleet en HONE Nederland. ‘Door de beste componenten samen te voegen, ontstond een supersysteem met een COP van ca. 250. Dit betekent dat voor iedere 250 kWh aan thermische energie die HONE produceert, er slechts één kWh aan elektriciteit nodig is om de pomp te laten draaien.’ Dat komt omdat het systeem gebruik maakt van een laminaire stroming. Dat wordt ook wel thermosifonwerking genoemd, en het is het natuurlijke proces van warmte die stijgt ten opzichte van kouder water. De laminaire stroming verloopt langzaam en nagenoeg zonder weerstand. Er is dus genoeg energie over om de pomp te laten draaien. Alleen het opstarten van de pompunit kost een klein beetje extra energie. Een lage weerstand heeft als bijkomend voordeel dat het systeem daardoor weinig tot niet slijt en zodoende wel vijftig jaar mee kan.   

Thermische energie en elektriciteit 

Het daglichtsysteem maakt gebruik van nanotechnologie en kan daardoor ook op een bewolkte dag thermische energie en elektriciteit opwekken. Een eenheid bestaat uit een aantal heatpipes met daarachter een electric conductor-paneel met een glasplaat die het licht verspreidt zodat het vermogen toch 200 wattpiek is. Volgens Van Schie gaat het systeem al werken bij een geringe lichtinval per m2 en brengt het de watertemperatuur daarmee heel snel tot 70 °C. Die hoge temperatuur maakt dat het water direct te gebruiken is voor verwarming en voor tapwater en dat na-verwarming niet nodig is. Ook in de winter is het systeem krachtig genoeg om warm water te produceren. Toch draait het HONE-systeem in principe niet volledig zelfstandig. Bij heel grijze dagen is de opbrengst te laag en is dus een back-up nodig voor verwarming en tapwater. 

Buffervat 

Het elektrische paneel van het daglichtsysteem wordt via een omvormer op de groepenkast aangesloten, net als bij normale zonnepanelen. De opgewekte warmte van de collectoren wordt opgeslagen in een buffervat van 300 liter. Dit buffervat wordt altijd gekoppeld aan een back-up. Dat kan een bestaande CV-ketel zijn, maar aansluiten op een warmtepomp is ook mogelijk zodat dit systeem ook in een all-electric woning toe te passen is. Het HONE-paneel kan worden geplaatst in een hellingshoek van 10 tot 90 graden. Het kan dus op een plat dak worden geplaatst, maar ook met een (stalen) frame aan de gevel worden bevestigd. 

Interessant in meerdere opzichten 

Qua CO2 uitstoot scoort de combinatie HONE met een bestaande back-up zoals een gasketel beter dan de combinatie warmtepomp met PV-panelen. Het systeem is zowel geschikt voor woningbouwprojecten als voor utiliteitsbouw. HONE Nederland wil mkb-bedrijven gaan bedienen door ze een compleet energiepakket te bieden. Op termijn is de installatie dan eigendom van het bedrijf zelf. Een daglicht-energiesysteem wordt hier en daar al wel toegepast, maar is nog redelijk onbekend. Toch is het heel interessant, in meerdere opzichten. Goed voor het milieu en voor de portemonnee van de eindgebruiker, maar ook voor installateurs omdat dit systeem wel eens snel opgang kan maken. En dan moeten er opeens heel veel systemen geïnstalleerd worden.

Gerelateerde artikelen