Eigentijds ziekenhuis vol duurzame snufjes

Erik op 12 augustus 2015 | 3 minuten leestijd
De gemeente Enschede telt sinds kort een nieuw ziekenhuis. Medisch Centrum Twente staat bol van de duurzame systemen en is dan ook behoorlijk innovatief te noemen. Zo maakt de energieopwekking gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem en hebben patiënten de mogelijkheid om zichzelf ‘bij te warmen’ met een elektrisch verwarmingselement boven het bed.

Na drie jaar van bouwen is Medisch Centrum Twente eind juli opgeleverd. Begin januari is het pand helemaal klaar en staat de verhuizing op het programma. Het nieuwe ziekenhuis heeft een oppervlakte van 78.400 m² en is gerealiseerd op een terrein van 23.000 m² aan het Koningsplein in Enschede. Het pand is behoorlijk innovatief en er zijn dan ook veel vernieuwende snufjes te vinden op het gebied van duurzaamheid.

Een tweede huid

De energieopwekking maakt gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem, naast allerlei vormen van warmteterugwinning in het gebouw zelf en in de energiecentrale. De grote atria in het gebouw geeft niet alleen een ruimtelijk effect, maar de grote glaspuien vormen als het ware een ‘tweede huid’. De ruimtetemperatuur ligt altijd tussen de geldende temperaturen in de verblijfsruimten en de buitentemperatuur. Door een deel van de retourlucht van de poliklinieken af te voeren naar de atria, wordt er een aangenaam tussenklimaat voor de verkeersgebieden, wachtruimten en andere functies gecreëerd.

Innovatieve oplossingen

Nog een innovatieve oplossing is het kacheltje dat boven het bed van de patiënt hangt. Met dat elektrische element heeft de patiënt de mogelijkheid om zichzelf ‘bij te warmen’. Normaal is het in een ziekenhuis 23 graden; in Medisch Centrum Twente is het 21 graden en dat verschil wordt lokaal gecompenseerd met het kleine kacheltje boven ieder bed. Als de elektriciteit uitvalt, vangt het ziekenhuis dat op met een statische no-break noodstroomvoorziening. Deze installatie bestaat uit twee rekken met natte accu’s die elk 340 kilovoltampère leveren.

Bijna alle technische installaties bevinden zich op de bovenste verdieping van het ziekenhuis. Dat moet een imposant gezicht zijn voor de installateur: hij zwerft door een strak georganiseerd woud van kasten, buizen, railkokers en kabels. Vanaf hier gaan alle voorzieningen naar beneden. Door het op deze manier te organiseren is niet alleen de hele structuur van de installatie een stuk overzichtelijker; tegelijkertijd worden kosten en energie bespaard.

Gerelateerde artikelen