Heliatek is met dit nieuwe record een stap dichterbij haar eigen doelstelling: een efficiëntie van 15 procent voor organische zonnecellen. De resultaten die het bedrijf tot nu toe geboekt heeft, liegen er in ieder geval niet om. Binnen tien jaar steeg de efficiëntie van hun organische zonnecel van 3 naar ruim 13 procent.
Multi-junction
Heliatek bereikte het record met haar gepatenteerde multi-junction zonnecel, die uit drie verschillende lagen bestaat. Door deze gelaagdheid is de zonnecel in staat om zowel groen- , rood- en bijna-infrarood licht om te zetten in elektriciteit.
Voordelen
Ondanks het nieuwe efficiëntie-record zijn organische zonnecellen nog steeds niet zo efficiënt als de welbekende zonnecellen die van silicium gemaakt zijn. Verre van dat zelfs. Daar staat wel tegenover dat organische zonnepanelen een stuk goedkoper zijn.
Daarnaast zijn organische zonnecellen flexibel, waardoor ze op meer oppervlakken toepasbaar zijn. Zo liet Heliatek al weten te willen experimenteren met het ‘plakken’ van zonnecellen op de muren van gebouwen.
Verder presteren organische cellen relatief beter dan conventionele zonnecellen in situaties met hoge temperaturen en/of weinig licht. Hierdoor ligt het rendement van organische zonnepanelen, in vergelijking tot traditionele zonnepanelen, op jaarbasis eigenlijk nog hoger dan 13,2 procent, claimt Heliatek.