​Eerste publieke gelijkstroomnet ter wereld komt in Lelystad

Erik op 30 juni 2016 | 2 minuten leestijd
Het allereerste publieke gelijkstroomnet ter wereld wordt in Lelystad aangelegd. Lelystart Airport Businesspark, het nieuwe bedrijventerrein waar het gelijkstroomnet wordt aangelegd, zal beschikken over zowel wisselstroom als gelijkstroom.

Het gelijkstroomnet is een initiatief van netbeheerder Liander en gebiedsontwikkelaar OMALA. De aanleg van het net start in 2017. Naar verwachting worden de eerste bedrijven in 2018 al op het gelijkstroomnet aangesloten.

Gelijkspanning

Een gelijkstroomnet brengt verschillende voordelen met zich mee. Tegenwoordig werkt bijna elk elektrisch apparaat op gelijkspanning. Hetzelfde geld voor opwekkers van duurzame energie en elektrisch vervoer. Al deze apparaten hebben daarom een omvormer nodig, omdat ons elektriciteitsnet wisselspanning levert. Deze omvormers kosten energie.

Een gelijkspanningsnet kan daarom veel energie besparen, Men verwacht dat op het bedrijventerrein in Lelystad een energiebesparing van 10 procent mogelijk is.

Lees meer over gelijkspanning: ‘Gelijkspanning is het fundament voor een duurzame toekomst’

‘Met een gelijkstroomnetwerk kunnen veel elektrische apparaten via een usb-kabel op het stroomnet worden aangesloten’, schrijft Liander in een persbericht. ‘Ook snelladers voor elektrische auto’s, warmtepompen en led-verlichting zijn makkelijker aan te sluiten.’

Gerelateerde artikelen