​Eerste NOM-school maakt belofte helemaal waar

Casper op 1 februari 2017 | 3 minuten leestijd
De Andreasschool van KOW-Architecten in Voorhout is de eerste Nul-op-de-meterschool van Nederland. De Andreasschool heeft een bruto vloeroppervlak (bvo) van 1560 m2 verdeeld over twee bouwlagen, werd januari 2015 opgeleverd en blijkt zijn NOM-status waar te maken.

De Sophia Stichting Voorhout, die verschillende basisscholen in Voorhout exploiteert, had vooraf geen NOM als eis gesteld. Tijdens het ontwerpproces werden de plannen bijgesteld en wist Fore Installatie Adviseur de partijen  ervan te overtuigen de lat wat betreft energetische eisen hoger te leggen. Uiteindelijk werd het NOM. Om dat mogelijk te maken zijn door installatiebedrijf Schoonderbeek  268 zonnepanelen op het dak gemonteerd met elk een opbrengst van 270 Wp. Het complete systeem levert jaarlijks 60.000 kWh. Over het afgelopen jaar was er wekelijks een klein overschot is van 180 kWh. Drie tot vier avonden per week – en meestal ook op zaterdag – wordt de school gebruikt door andere organisaties. Bij de berekeningen vooraf is avond- en weekendgebruik en het verbruik van de buitenschoolse opvang niet meegenomen.

Warmtepompen 

De Andreasschool wordt verwarmd met twee Viessmann warmtepompen die zijn aangesloten op een gesloten bronsysteem van vijftien verticale, 150 m diepe buizen. De warmtepompen zijn aangesloten op een modulair vloerverwarmingssysteem. Hierdoor komt de juiste warmtehoeveelheid op de juiste plek wat een optimaal klimaat in de individuele ruimten oplevert.

Op het dak van de school staat een groentekas, waarvan de overtollige warmte wordt gebruikt voor het opwarmen van ventilatielucht. Het ventileren is een continu proces en het verwarmen van de lucht kost doorgaans een aanzienlijke hoeveelheid energie. In het ontwerp worden met behulp van in de kas aanwezige energie, het benutten van thermische energie uit de bodem en warmteterugwinning vanuit het gebouw, rendementen behaald van 100 procent. Dit betekent dat de ventilatielucht niet extra hoeft te worden verwarmd. Een bijkomend voordeel is dat in de zomer de ventilatielucht ook in bepaalde mate gekoeld wordt, waardoor oververhitting in de lokalen afneemt. Met de keuze van de juiste ventilatoren en een goede dimensionering van het kanalensysteem is er een laag drukverlies.

C02-gestuurde ventilatie 

De mechanische ventilatie in het schoolgebouw is CO2-gestuurd. De luchtkwaliteit in de Andreasschool voldoet daarmee aan de eisen voor Frisse Scholen. Klasse B wordt ruimschoots behaald; gemiddeld ligt het CO2-gehalte tussen de 800 en 900 ppm.

De school is voorzien van 100 procent ledverlichting. Aan de raamzijde heeft de daglichtgestuurde verlichting. Tevens wordt de verlichting aan- en uitgestuurd door bewegingsmelders in de ruimten, zodat er geen energie verloren gaat aan overbodige verlichtingsuren.

Opvallend is dat door de slimme toepassing van installaties kon de school voor een veel lager budget worden gebouwd dan andere scholen in de Scholen Top-15 van RVO.NL. Dit is een lijst die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland door moBius liet samenstellen. Uit dertig geselecteerde scholen voor het primair en voortgezet onderwijs werd een Top-15 samengesteld. In opdracht van RVO berekende en controleerde moBius Consult de energieprestatie van deze dertig scholen. De winnaar is basisschool De Kleine Weide in Oijen.