Eerste NOM apartementen in Best winnen Cobouw Award

Casper op 22 november 2018 | 2 minuten leestijd
NOM Best, een samenwerking tussen ketenpartners Woonstichting ’thuis, NB Architecten en BAM Wonen heeft de Cobouw Award voor “Meest Duurzame Project” in de wacht gesleept. Twee andere mooie bouwprojecten, Merosch Bodegraven en QO Amsterdam visten achter het net.

Historische bouw in Best

‘De Willem’ en ‘De Zwijger’ voorzien zelf in alle energie die nodig is. Hiervoor zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst maar ook zonnepanelen bevestigd op de speciaal hiervoor ontworpen gevels. Hiermee wordt genoeg energie opgewekt voor onder andere warmte in de woningen, het verwarmen van water en elektra voor huishoudelijk gebruik. Door naast het dak ook de gevel van dunne film zonnepanelen te voorzien, is men erin geslaagd om beide complexen compleet NOM te krijgen. Het zijn de eerste twee 5-laags apartementencomplexen in Nederland. Een historische prestatie.

Energiecentrale

De 48 apartementen, bestemd voor de sociale huursector, werden in juli van dit jaar opgeleverd aan de bewoners die voor het eerst in een heuse ‘Energiecentrale’ gingen wonen. NB Architecten uit Best heeft met haar specifieke kennis van PV-panelen en de techniek daarachter. Gebruikmakend van de Energie Prestatie Vergoeding (EPV) wordt de schil maximaal geïsoleerd. De hoeveelheid elektrische energie die daarvoor nodig is, wordt opgewekt met de nieuwste generatie film panelen. De matzwarte panelen met RVS profielen legt de link naar de geëlektrificeerde auto-industrie. De gebouwen worden ‘energiecentrales’. Verder is de hemelwaterafvoer niet aangesloten op het riool, maar op een wadi om het gemeenteriool te ontlasten bij flinke regenbuien. Ook zijn alle appartementen van individuele warmtepompen met bodemlussen, balansventilatie en een individuele omvormer voorzien.

Award

21 November was het dan zover. Tijdens de Cobouw Awards bleken ‘De Willem’ en de ‘De Zwijger’ samen het meest duurzame project in 2018. Juryvoorzitter Andy van den Dobbelsteen vermeldde dat NOM-woningen ‘niet zo heel bijzonder’ meer zijn, maar dat deze apartementen nog steeds ‘zeldzaam’ zijn. Niet alleen vanwege de manier waarop energie wordt opgewekt, maar ook de waterbeheersing, de doelgroep en het circulaire ontwerp maakte het plaatje compleet en leverde uiteindelijk de prijs op.