Eerste elektrische snelweg wordt momenteel getest in Zweden

Erik op 28 juni 2016 | 2 minuten leestijd
Zweden is het eerste land dat aan het experimenteren is met een elektrische snelweg, speciaal voor vrachtwagens. Het concept wordt getest op een stuk snelweg in de buurt van de stad Gavle. De zogeheten eHighway maakt het mogelijk voor volledig elektrische of hybride vrachtwagens om energie te onttrekken van elektriciteitskabels die boven de snelweg zijn geïnstalleerd.

Het concept is vergelijkbaar met dat van een tram.

Geen uitlaatgassen

Wanneer de vrachtwagens op de eHighway rijden, produceren ze geen uitlaatgassen. Wanneer de vrachtwagens de elektrische snelweg gepasseerd zijn, schakelen ze automatisch terug op diesel. Siemens, die samen met Scania verantwoordelijk is voor de eHighway, noemt het concept ‘twee keer zo efficiënt als traditionele aandrijvingen.

Zweden

Voor Zweden is de elektrische snelweg wellicht een goede optie om haar CO2-emissies te reduceren. Transport behelst momenteel één derde van de totale CO2-emissies van het land. De aankomende twee jaar wordt het concept getest, om te bepalen of het in de toekomst op grotere schaal toegepast kan worden.

In de tussentijd heeft Siemens een vergelijkbaar project op de planning staan in Californië, in samenwerking met Volvo.

Gerelateerde artikelen