Een zonnepaneel van kristal of amorf?

Erik op 1 juni 2015 | 3 minuten leestijd
Voor wie zonnepanelen wil, is tegenwoordig genoeg keuze. Er zijn panelen van polykristallijn zonnecellen, monokristallijn zonnecellen en amorf silicium zonnecellen. Wat zijn de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen deze panelen?

Wanneer consumenten of bedrijven eenmaal besloten hebben om zonnepanelen te laten plaatsen, zijn ze er nog niet. Er moet ook nog een keuze gemaakt worden uit de verschillende type zonnepanelen. Dat is zeker van belang, want elk zonnepaneel is anders en verschilt in toepassing, redendement en prijs. U als elektromonteur kunt particulieren en bedrijven van advies voorzien over welk soort zonnepaneel in hun geval het beste is. De klant kan kiezen uit een paneel van polykristallijn zonnecellen, mono-kristallijn zonnecellen en amorf silicium zonnecellen.

Polykristallijn zonnecellen

Zonnecellen van polykristallijn komen het meeste voor. Deze cellen zijn in vergelijking met de andere twee relatief eenvoudig en goedkoop te produceren. De panelen zijn dan ook gunstig geprijsd. Een minpuntje is dat zij minder rendement bieden per oppervlakte. Wanneer er echter voldoende ruimte op het dak is, gaat de opbrengst omhoog en wordt het lage rendement per oppervlakte weer goed gemaakt. Polykristallijn zonnecellen bestaan uit meerdere grove kristallen, zijn rechthoekig en blauw van kleur. Daarnaast zijn ze eenvoudig te herkennen aan hun gebroken schervenpatroon, dat ontstaan is tijdens het productieproces.

Monokristallijn zonnecellen

In tegenstelling tot zonnecellen van polykristallijn, bestaan monokristallijn zonnecellen uit één kristal. Ze hebben dan ook geen schervenpatroon, maar een egale kleur, die kan variëren van blauw tot zwart. Zonnecellen van monokristallijn hebben de hoogste elektrische energieopbrengst van alle drie de soorten zonnecellen. Daarnaast hebben ze ook een hoger rendement per oppervlakte, wat betekent dat er in principe minder vierkante meter hoeft te worden geïnstalleerd. In vergelijking met de andere twee zijn deze cellen vanwege het hoge rendement het duurst.

Amorf silicium zonnecellen

Dan zijn er ook nog zonnecellen van amorf, oftewel dunne film zonnecellen. Deze cellen zijn het goedkoopst, maar leveren ook het laagste rendement. Bij amorf silicium cellen is in plaats van kristallen een dun laagje fotovoltaïsche cellen aangebracht. Vanwege het ontbreken van kristal, zijn de amorf zonnepanelen erg buigzaam. Zonnecellen van amorf worden vooral gebruikt bij ronde oppervlakken of als er weinig vermogen nodig is.


Gerelateerde artikelen