“Het concept smart led past helemaal in het idee smart building”, zegt Paul Kleerebezem, manager Networks & Services bij Unica. “Smart led is enerzijds een lichtsysteem. Sensoren meten de hoeveelheid daglicht en het aantal mensen in de ruimte en stemmen daar de lichtsterkte op af. Elke lamp kan met Smart led afzonderlijk worden ingesteld. Medewerkers kunnen zelfs met hun smartphone of internet de lichtsterkte op hun persoonlijke behoefte afstemmen. Maar dankzij de sensoren in alle afzonderlijke lichtbronnen kunnen we allerlei informatie verzamelen en vertalen naar slimme toepassingen. Zo hoef je een ruimte misschien niet schoon te laten maken als er maar één medewerker een telefoongesprek heeft gevoerd. En zo kun je direct bij binnenkomst zien welke vergaderruimte vrij is en hoeft er niet meer van tevoren gereserveerd te worden.”
Paard van Troje
Verlichting, verwarming, ventilatie en beveiliging zijn allemaal toepassingen die je kunt aansturen op basis van de informatie die middels de sensoren in de ledverlichting beschikbaar is. Kleerebezem: “Het licht moet je daarbij zien als het Paard van Troje waarmee je de sensoren in je pand brengt. Dat kan ook wel apart of op andere manieren, maar licht moet sowieso overal zijn, mooi en gelijkmatig over alle ruimtes verdeeld. De sensoren liften als het ware mee. De ledlampen hebben een centrale voedingsunit waardoor de adapters boven het plafond verleden tijd zijn. Doordat je meerdere lampen en dus ook sensoren in één ruimte hebt, krijg je gedetailleerde informatie. Smart led geeft dus veel meer informatie en stelt die vervolgens beschikbaar waardoor direct kan worden gehandeld.”
Nieuwbouw en renovatie
Unica heeft het Total hoofdkantoor in Den Haag uitgerust met Smart led. Daar werden 20 units geplaatst die ieder 48 lampen aansturen. De eerste cijfers laten een flinke energiebesparing zien en de gebruikers van het pand zijn gewend aan en enthousiast over het systeem. Hoe zit het bij Unica zelf? “We hebben wel een aantal proefopstellingen gemaakt”, zegt Kleerebezem. “Ons kantoorpand in Amsterdam is onlangs gecertificeerd met BREEAM en daar zou smart led geweldig in passen. Maar het is niet erg ‘groen’ om een goed werkend verlichtingssysteem weg te gooien om Smart led toe te kunnen passen. Onze visie is dat Smart led vooral interessant is bij nieuwbouw of bij de renovatie van een pand. Dat is een natuurlijk moment om over te schakelen, en dan is Smart led een hele goede keuze.”
Meer toepassingen en mogelijkheden
Het systeem is nog volop in ontwikkeling en Paul Kleerebezem is heel benieuwd wat de toekomst zal brengen. “Er zit nog zoveel meer in Smart led. Doordat elke opdrachtgever het systeem vanuit zijn eigen praktijk benadert, worden er steeds nieuwe toepassingen gevonden. Zo ontdekte Facebook dat ze naar aanleiding van bezettingsinformatie, verkregen door Smart led, meer behoefte hebben aan veel kleine vergaderruimten dan aan een paar grote.
Een belangrijk deel van de terugverdientijd zit hem in de enorme energiebesparing. Verder is de vraag: ‘wat is het de opdrachtgever waard om bepaalde informatie te verkrijgen en daar slim mee om te gaan?’ Wat we vaak zien is dat het besparingsverhaal leidend is voor opdrachtgevers. Alle andere voordelen zijn mooi meegenomen. Ik verwacht wel dat die balans in de toekomst wat anders zal komen te liggen, afhankelijk van alle toepassingen en mogelijkheden die er nog zijn. Smart led zal het mogelijk maken om alle installaties in een gebouw intelligent en integraal aan te sturen.”