De SolarCabin is het resultaat van de prijsvraag ‘A Home Away from Home’, uitgeschreven door het Centraal Orgaan voor Asielzoekers (COA). De organisatie voor de opvang van asielzoekers wilde op deze manier ontwerpers aanmoedigen creatieve huisvestingsideeën te ontwikkelen die de druk op de sociale huurmarkt konden verlichten. Het ontwerp van de architecten Bram Zondag en Arjan de Nooijer viel in de prijzen maar intussen bleek het ontwerp ook voor andere doelgroepen interessant. Mogelijk dat de woningcorporatie Wovesto in Sint Oedenrode de eerste Solarcabins afneemt. De besprekingen daarover lopen nog. De SolarCabin is demontabel, verplaatsbaar en uit te breiden.
De SolarCabin bestaat voorlopig alleen nog als protoype. De woning kan in enkele dagen compleet met installaties worden opgeleverd. Het huis wordt volledig geprefabriceerd.
Het complete dak is voorzien van 26 zonnepanelen die elk circa 200 kilowattuur stroom per jaar produceren. Een klein huishouden dat een beetje bewust met energie omgaat heeft daar ruimschoots genoeg aan. “De SolarCabin bevindt zich qua ontwikkeling tussen prototype en leverbaar product,” vertelt Arjan de Nooijer. “We wilden duurzaamheid, circulariteit en betaalbaarheid. Daarom is in het prototype alles heel basic. Veel keuzes moeten we nog maken. Verwarming gebeurt nu met elektrische radiatoren, maar je kunt ook denken aan ir-panelen of een pellet-kachel. Het warmwater wordt nu verkregen met een elektrische boiler, maar er kan ook gedacht worden aan zonnecollectoren of een kleine warmtepomp.”
Samenwerking met installatiebranche
De installatietechniek is verzorgd door Barth Installatietechniek uit ‘s-Gravendeel. In de badkamer, voorzien van toilet, wastafel en douche, is een aparte ruimte voor de meterkast, omvormer en de ventilatie-unit. De sanitaire ruimte is volledig geprefabriceerd en wordt bij de bouw van de woning in zijn geheel geplaatst en gemonteerd.
‘Mocht het concept aanslaan, dan gaan we straks deze sanitaire ruimtes zelf assembleren en plaatsen,’ vertelt Arie Barth. ‘De SolarCabin is bijzonder flexibel. Je kunt de leefruimte groter maken door twee huisjes te koppelen; je kunt kiezen voor meer comfort of uitgebreidere installatietechniek. Persoonlijk was ik er erg verbaasd over dat de SolarCabin ook goed werd ontvangen bij senioren. Dan komen er ineens toepassingen waar je zelf eerder niet zo bij stil staat. Vaak willen ouderen kleiner wonen. Door een aantal SolarCabins bij elkaar te plaatsen kan je op deze wijze feitelijke je eigen zorgcentrumpje bouwen.’
Duurzame materialen
Het circulaire ontwerp maakt de voetprint van dit gebouw minimaal. Er is veel hout toegepast en er worden uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt. De buitenschil is geïsoleerd met steenwol. De pv-panelen liggen op een dakbedekking van wit EPDM. Enerzijds verhoogt dit het rendement van de panelen, anderzijds vermindert dit de warmtelast. Het prototype wordt nu bewoond door twee Wageningse studenten in de wijk Nieuw Kortenoord. De gebiedsontwikkelaar heeft de SolarCabin voor een jaar gehuurd en laat hen erin wonen. Zij zullen bloggen over hun ervaringen in hun huisje onder de zon.