Volgens recent onderzoek dat in opdracht van het Longfonds werd uitgevoerd in 749 woningen zou in één op de zeven woningen de luchtkwaliteit meer dan twaalf uur per dag onvoldoende zijn als gevolg van fijnstof. Te laat de afzuigkap aanzetten is een van de boosdoeners. In één op de tien woningen wordt de advieswaarden voor CO2 langer dan zes uur per dag overschreden.
Het onderzoek is vorig najaar uitgevoerd met een speciale sensor die de hoeveelheid fijnstof maar ook het CO2-gehalte, de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid registreert. De sensor, die ontwikkeld is door Philips, toont een getal, maar ook een kleur. Hoe ongezonder de lucht, hoe feller rood de meter kleurt. De meeste deelnemers hadden de sensor in de woonkamer geplaatst.
Wokken en bakken
Het Longfonds constateert dat er ondanks deze schokkende feiten weinig kennis, bewustwording en draagvlak is voor maatregelen. Onderzoek door TNO wees eerder uit dat de concentraties fijnstof vooral oplopen bij bakken, braden en wokken van vlees en groente zonder effectieve afzuiging. Tijdens de Dag van de Binnenlucht vorig najaar ging TNO-onderzoeker Bert Jacobs hier nader op in. Met name walmende olie of boter zou behoorlijk blijkt veel fijnstof veroorzaken. Roomboter veroorzaakt meer fijnstof dan olie, doordat het al bij lagere temperatuur gaat walmen. TNO mat in 2016 gedurende een week in negen woningen de kwaliteit van de binnenlucht. Tijdens het koken kan de concentratie fijnstof volgens Jacobs binnenshuis hoger oplopen dan tijdens de avondspits op de snelweg.
Rol bewoners
Volgens Lonneke Haans van adviesbureau BBA Binnenmilieu ondernemen bewoners te weinig om dit te verbeteren. En dat terwijl goede ventilatie bijdraagt aan een goede gezondheid. Het grootste aantal CO2 overschrijdingen komt voor in slaapkamers. Goede ventilatie in de slaapkamer zorgt er voor dat je beter slaapt. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat de deelnemers de volgende dag minder slaperig waren, zich beter konden concentreren en beter presteerden als er sprake was van goede ventilatie in de slaapkamer.
Haas wijst erop dat bewoners met een natuurlijke toevoer en mechanische afzuiging vaker tevreden zijn over het systeem dan bewoners met balansventilatie. Ook noemen ze geluidhinder vaker als hinderlijk bij balansventilatie (31 procent versus 18 procent) en er is vaker sprake van tochtklachten (15 procent versus 7 procent). Balansventilatie is complex en heeft veel mogelijke risicofactoren, stelt Haas. Ze raadt bewoners van een (nieuwbouw-) woning aan om goed naar de testresultaten te kijken als er balansventilatie is aangelegd.