Aan het woord is Peter de Waal, directeur van RTP Elektrotechniek in Afferden. “Ik merk dat de markt aantrekt, het wordt langzaam maar zeker drukker. Gecombineerd met het feit dat er minder arbeidskrachten bij komen, betekent dat meer werk. Ik ben me er wel van bewust dat die balans fragiel is. Groeit het volume werk echt substantieel, dan hebben we als sector een probleem. Laten we de situatie van 2005/2006 proberen voor te zijn. Toen haalden we jongelui binnen door ze scooters en mobiele telefoons te beloven. We moeten aan ons imago werken om de instroom op peil te houden. Wat daarbij helpt, is dat elektrotechniek steeds meer de kant van de ict op gaat. Monteurs hebben bij wijze van spreken vaker een laptop dan een schroevendraaier in handen. Dat spreekt jongeren aan.”
Domotica begint met luisteren
Als het in de elektrotechniek over de toekomst gaat, valt meestal heel snel het woord domotica. Peter vindt dat niet helemaal terecht. “Domotica bestaat al heel lang en is eigenlijk niets meer dan het ‘aan elkaar knopen’ van systemen. Op zich is dat niet spannend. Daarbij ligt de focus bij domotica te vaak bij de techniek. Maar de gebruiker moet het uitgangspunt zijn! Daar moeten we in de toekomst veel meer naar toe: luisteren naar de zorgvraag en vandaar uit de techniek verzorgen. Ik zie te vaak gebeuren dat zorginstellingen dure systemen laten plaatsen die ze vervolgens niet gebruiken. Te moeilijk. Te technisch. Niet gebruiksvriendelijk. Dat is heel erg jammer en daar is nog veel te winnen.”
Wireless als ondersteuning
“Een trend is dat er steeds meer kabels komen”, gaat Peter verder. “Dat lijkt misschien gek omdat er steeds meer wireless mogelijk is, maar er zijn haken en ogen aan draadloos. In de eerste plaats is geen verbinding zo betrouwbaar als een kabel. Ten tweede is nog steeds niet bewezen wat al die straling/energie/signalen in de lucht met mensen doen. Wireless is prima als ondersteuning, maar niet als vervanging, en dat feit dringt nu door.
Nog een trend is verlichting. We komen er steeds meer achter dat verlichting een grote invloed heeft op het welzijn van mensen. Daar wordt dus veel meer rekening mee gehouden. Ook op het gebied van duurzaamheid is verlichting ‘hot’. Vooral LED is een mooie ontwikkeling die nog steeds beter wordt.”
Oplossingen koppelen
De laatste trend die Peter ziet, is combineren. “Door oplossingen te koppelen kun je vaak nieuwe dingen maken. Een voorbeeld is ons eigen MobiCallSysteem, een communicatie server waarop je allerlei systemen op kunt aansluiten. Ik zie het als een regisseur. Je geeft bepaalde protocollen in, die de computer in het geval van een calamiteit kan uitvoeren. Zo weet je zeker dat er geen stap overgeslagen wordt, en kun je ervoor zorgen dat systemen worden uitgeschakeld, deuren gesloten, hulpdiensten worden gealarmeerd of wat dan ook. Je kunt het toepassen in zorginstellingen en gevangenissen, maar ook in de industrie. Echt een systeem dat de toekomst heeft.”