​Een beter binnenklimaat dankzij het LoRa-netwerk

Casper op 12 september 2016 | 3 minuten leestijd
In onze met technologie omringde samenleving communiceren voortdurend miljoenen ontvangers en zenders met elkaar. Het Internet of Things heeft daar betrouwbare netwerken voor nodig. KPN heeft daarvoor het LoRa Netwerk uitgerold. Het Utrechtse bedrijf QwikSense gebruikt het netwerk om voor organisaties gezonde, comfortabele en energie-efficiënte gebouwen te creëren.

De navigatiesystemen in onze auto’s, de thermostaat of brandmelders. Ze vormen samen een groot internet der dingen. In deze steden zijn meerdere systemen en apparaten met elkaar verbonden en delen zij informatie bijvoorbeeld om energie te besparen, het verkeer beter te laten doorstromen of kapotte stadsverlichting te detecteren. Maar niet al deze systemen moeten per se elke milliseconde online te zijn en dat biedt dus mogelijkheden voor andere typen netwerken zoals LoRa.

Long Range Radio netwerk

LoRa staat voor Long Range Radio en heeft een bereik van tussen 2,5 km en 15 km per mast. Het netwerk is bedoeld voor apparatuur die niet constant een internetverbinding hoeft te hebben, maar op regelmatige momenten – bijvoorbeeld elke tien seconden – data moet doorgeven. Daarom is de internetsnelheid beperkt van 0,3 tot 50 kbit/s, terwijl een lange accuduur gegarandeerd moet zijn. De gateways die The Things Network gebruikt zijn redelijk betaalbaar, rond de 1000 euro per stuk.

Optimalisering binnenklimaat 

Een van de gebruikers is QwikSense, een jonge Utrecht startup die software ontwikkelt om data afkomstig van sensoren rondom werkplekken te verzamelen en te analyseren. Via een dashboard  hebben bedrijven 24 uur per dag inzicht in de kwaliteit van het binnenklimaat, energiegebruik en bezettingsgraad van hun kantoor.  QwikSense verzamelt dit soort data  met intelligente sensoren die temperatuur, CO2, luchtvochtigheidsgraad, geluid, stof, lichtniveau en luchtdruk meten. Vervolgens worden de data in een gebruiksvriendelijk dashboard gevisualiseerd. “Een Wifi-netwerk of Zigbee in een kantooromgeving blijkt voor het doorgeven van onze data niet optimaal,” zegt Paul Stomph van QwikSense. “LoRa is stabiel en betaalbaar. De data van het binnenklimaat correleren wij met de data van het energieverbruik van het pand zelf en de bezettingsgraad van dat moment. Zo hebben gebruikers in één oogopslag inzicht in de kwaliteit van het binnenklimaat. Met name voor kantoren met veel flexwerkers kan dit interessant zijn, omdat de werkers dan op basis van de informatie op het dashboard hun werkplek kunnen uitkiezen. Deze informatie kan ook weer als input dienen om de regelingen met een gebouwbeheersysteem aan te sturen.”

Productieverlies

Aan de software is een functionaliteit toegevoegd waarbij per werkruimte wordt uitgedrukt wat eventueel het productieverlies van de medewerkers is in een bedompt en warm vertrek ten opzichte van medewerkers die activiteiten verrichten in een ruimte met een optimaal binnenklimaat.