Een abonnement voor comfort en energiebesparing ‘zoals bij een mobieltje’

Casper op 12 juni 2017 | 3 minuten leestijd
Inspirerende ideeën en convenanten te over, maar slechts een klein deel van de huiseigenaren komt in beweging voor energiebesparende maatregelen. Henk de Jager bedacht het woonabonnement om vaart in de verduurzaming van bestaande woningen te brengen. Net als bij een abonnement voor een mobieltje, waarbij het toestel via maandelijkse termijnen wordt afgelost, betaalt de huiseigenaar voor de energiebesparende voorzieningen elke maand abonnementsgeld. Het lijkt een succes te worden.

Ontzorgen is het idee achter Woningabonnement: een huiseigenaar krijgt een advies over potentiële energiebesparing in de woning en een derde partij regelt de nodige investeringen. De huiseigenaar betaalt deze gelden in een maandelijks abonnement terug. ‘Maar we kijken ook nadrukkelijk naar verbetering van het wooncomfort. De woningen hoeven van ons echt niet energieneutraal,’ zegt Henk de Jager, adjunct-directeur bij Van Wijnen-Oost en ontwikkelaar van het concept.

Maatwerk

De kosten moeten gelijk zijn aan de besparing op maandelijkse energiekosten. Een abonnement is altijd maatwerk en kan volgens De Jager variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s. Financiering voor de maatregelen komt voor rekening van de deelnemende partijen, zoals het Energiefonds Overijssel. Onder andere Wolters Vastgoedbeheer, Van Wijnen Oost, Installatiebedrijf Van Dorp, woningbouwcorporatie Rentree, de gemeente Deventer en Overijssel dragen bij aan het Woningabonnement. De verkoopkosten van de besparingsmaatregelen worden terugverdiend met de lagere energierekening. De Jager: ‘Ons doel is de helft van de maandrekening.’

De gemiddelde investering via het woningabonnement varieert van enkele duizenden tot enkele tienduizenden euro’s. Dat is veel minder dan de 40.000 tot 50.000 euro die volgens De Jager gemoeid zouden zijn met het volledig energieneutraal maken van een bestaande koopwoning. ‘Maar daar richten we ons ook niet op. De uitvoering van het werk hoeft niet per definitie bij Van Wijnen te liggen. Een en ander hangt ook af van de locatie. Dat geldt trouwens ook voor de installatietechniek. We hebben wel partners geselecteerd van wie we weten dat ze ook de vereiste kwaliteit leveren.’

Energiescan

Wie een abonnement voor een energiezuinig huis wil afsluiten, krijgt eerst een energiescan. ‘We zitten nu midden in het proces waarbij we belangstellenden bezoeken. We dachten in februari met twee medewerkers wel uit de voeten te kunnen, maar we hebben er nu vijf en nog enkelen in opleiding. Het gaat veel sneller dan we verwacht hadden. We kunnen bijna van een wachtlijst spreken. We leiden zelf onze adviseurs op want we willen niet alleen adviseur met verstand van techniek, maar vooral ook van mensen en financiering. De energieadviseur komt dus met een advies, dat niet alleen aan de woonsituatie is aangepast, maar ook rekening houdt met de wensen en het gedrag van de bewoner.’ Woningabonnement schakelt vervolgens een aannemer in en geeft garantie op de energiebesparing. Ook het afsluiten van een financiering en de betaling van de overgebleven energiekosten worden de abonnee, tegen een vergoeding, uit handen genomen.

Budget voor 600 woningen

Woningabonnement heeft een budget voor ongeveer 600 woningen in Overijssel. Met een lening van het Energiefonds Overijssel en geld van de gemeente Deventer bekostigde De Jager allereerst de proef met twintig huiseigenaren in Deventer. Na Overijssel is het de bedoeling om op te schalen naar Gelderland. De Jager denkt die stap dit jaar te kunnen zetten en dan al tientallen abonnees in Overijssel te hebben. Op termijn moeten er landelijk meerdere aanbieders van het Woningabonnement komen.