Ecovat wil met certificaten groeiambities financieren

Erik op 23 april 2019 | 3 minuten leestijd
Het Veghelse bedrijf ECOVAT, dat een energieopslag systeem heeft ontwikkeld waarmee 500 tot 2500 woningen per buffervat kunnen worden voorzien van warmte, wil via de NPEX-effectenbeurs maximaal 2,3 miljoen euro ophalen om haar ambities te verwezenlijken. De komende jaren wil het bedrijf vijf systemen plaatsen.

Ecovat slaat de energie op in de vorm van warm water in geïsoleerde ondergrondse vaten van minimaal 30 meter diep en met een diameter van minimaal 30 meter. De warmte die zomers duurzaam wordt opgewekt met bijvoorbeeld zonnecollectoren kan zo worden hergebruikt in de winter.

Met de opbrengst van de uitgifte van certificaten van aandelen kan Ecovat volgens CEO Aris de Groot de te verwachten groei van de onderneming financieren. Ook wordt het werkkapitaal van de onderneming versterkt en kan de aankoop van een hijsframe worden gefinancierd. De Groot verwacht dat certificaathouders in de komende jaren gaan profiteren van de potentie die Ecovat heeft en er waarde creatie ontstaat. Hij verwijst daarbij naar de bevindingen van onderzoeksbureau Berenschot die berekende dat de Ecovat-methode belangrijke kostenvoordelen biedt ten opzichte van andere duurzame alternatieven, waarbij er bijvoorbeeld in elk huis warmtepompen moeten worden geïnstalleerd.

Het bedrijf boekte in 2018 een omzet van 4 miljoen euro en een winst van ruim 1 miljoen euro. De certificaten van aandelen zullen verhandelbaar zijn via het handelssysteem van de NPEX-effectenbeurs. De financiering valt overigens buiten toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Het Dorp

Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor de start van de bouw van een Ecovat in Het Dorp bij Arnhem en lopen er projecten in Heerlen, Den Haag, Panningen, IJmuiden en België.

In 2020 wil het bedrijf het eerste Ecovat afleveren in Het Dorp. Aan dit project wordt al enige tijd gewerkt. De financiering is dan ook vooral bedoeld als werkkapitaal en als investering in een hijsframe dat zo’n 900.000 euro moet kosten, zo blijkt uit het prospectus bij de uitgifte. Het hijsframe is specifiek ontworpen voor de bouw van het vat.   

Groei

Overigens tonen ook netbeheerders interesse in het opslagconcept van Ecovat. Zo loopt er momenteel een test van Enexis met de ondergrondse buffer van Ecovat in Uden. Daar gebruikt Enexis het bestaande vat van het bedrijf voor het tegengaan van congestie op het net door warmtepompen aan en uit te schakelen om het net te balanceren. Het is een test voor Enexis om te zien of congestiebestrijding langs deze weg goed werkt.

De komende drie jaar wil Ecovat in totaal vijf systemen opleveren. Na Het Dorp volgen projecten in achtereenvolgens Heerlen, Den Haag, Panningen en IJmuiden. De schaal van deze projecten varieert van 800 tot 1.500 woningen. Vanaf 2023 wil Ecovat vervolgens jaarlijks vier systemen plaatsen. De omzet moet navenant stijgen, aldus het prospectus.

 

Gerelateerde artikelen