ECO200 bestaat zo’n vijf jaar en sinds drie jaar is Vredenburg Installatietechniek betrokken bij de uitvoering. Projectleider Jeroen Harsevoort heeft inmiddels bij een aantal melkveehouders het ECO200 systeem geïnstalleerd.
Koelen en verwarmen integreren
Harsevoort legt uit hoe het werkt: “We integreren feitelijk het koelen van de melk en het verwarmen van het woonhuis. Normaal gesproken moet om die beide processen uit te voeren twee keer energie worden ingekocht. Bij het melken zorgt een koelmachine ervoor dat de melk afgekoeld wordt. Met ECO200 benutten we de warmte uit de melk. De verse melk wordt direct gekoeld met behulp van een warmtewisselaar. De daarbij vrijgekomen warmte wordt door een warmtepomp naar een hogere temperatuur gebracht en is zodoende bruikbaar als spoelwater in de stal en voor verwarming en warm water in het woonhuis. Daarvoor hoeft dus ook geen energie meer te worden ingekocht. Dat levert een grote reductie op aan CO2 en aan energieverbruik. In sommige gevallen kan de gasinstallatie de deur uit. En als het staldak wordt vol gelegd met zonnepanelen wekt de boer de resterende energie op en dat maakt het melkveebedrijf energieneutraal.”
Lage temperatuurverwarming
Het systeem is niet voor elke melkveehouder interessant. Harsevoort: “Voor de boeren zijn er een aantal voorwaarden. Ze moeten genoeg melk leveren, de stal en het woonhuis mogen niet te ver van elkaar af liggen, en de woning moet geschikt zijn voor lage-temperatuurverwarming of vloerverwarming. Voor wie overweegt om nieuwbouw te plegen, te verbouwen of zijn melkmachines te vervangen, kan ECO200 een ideale oplossing zijn.”
AgriComfort is de toeleverancier van de hardware en maakt de berekeningen. Voor dit systeem werkt AgriComfort samen met geselecteerde installatiebedrijven. Dat zijn veelal bedrijven die bekend zijn met de landbouw-branche. Ook is er kennis van warmtepomptechniek nodig. De aanvragen van veehouders worden uitgezet bij aangesloten installatiebedrijven in de regio. “Andersom kan het ook”, zegt Harsevoort. “Wij benaderen zelf regelmatig boerenbedrijven en attenderen ze op ECO200. We promoten dit systeem onder de melkveehouders en geven presentaties.”
Geen piekverbruik en geen HFK’s
Behalve de besparing op energie en CO2 zijn er nog twee grote voordelen. De eerste is dat ECO200 voor een gelijkmatiger stroomverbruik over de dag zorgt. Dat komt omdat de temperatuur van de melk al is afgekoeld naar vier tot zeven graden als het in de koeltank komt. Die hoeft daardoor veel minder hard te werken. Dat vermindert het piekverbruik, wat resulteert in lagere energiekosten. Minder piekverbruik is ook veiliger voor gevoelige apparatuur zoals computers. Voordeel twee is dat het systeem draait zonder schadelijke koudemiddelen. Zware HFK’s worden in de toekomst verboden, dus het is sowieso tijd om na te denken over alternatieven. “ECO200 past daar prima in”, aldus Jeroen Harsevoort. “De investering kan in een jaar of vijf terug verdiend zijn. De melkveehouders waar wij het systeem geïnstalleerd hebben, zijn enthousiast. Het is een mooie ‘groene’ manier van warmte benutten, energie besparen en de CO2 uitstoot verminderen.”