Gebruikservaringen meenemen
“Het mooie van deze opdracht is dat we anderhalf tot twee jaar geleden voor dezelfde opdrachtgever de Aarhoeve in Ter Aar hebben gerealiseerd. Met hetzelfde team zijn we nu weer bezig, maar dit wordt veel groter. Bij het ontwerpen en ontwikkelen van de plannen voor Emmaus, zoals het zorgcentrum gaat heten, hebben we dat recent opgeleverde pand als uitgangspunt genomen. De ervaringen die we daar opdeden nemen we nu mee. Daarnaast hebben we goed gekeken waar nog verbeteringen mogelijk zijn, en die gaan we in het nieuwe pand doorvoeren”, aldus Vijfvinkel. “Ook de opdrachtgever en diverse zorgverleners schoven aan bij de bouwvergaderingen. Daardoor wordt het zowel bouwkundig als installatietechnisch echt een pand op maat.”
“Een voorbeeld is de toegangscontrole”, vervolgt Vijfvinkel. “In het vorige pand was het zo geregeld dat deuren standaard dicht waren, maar met een kaartlezer open gingen. Op de nieuwe locatie is het zo dat de deuren in principe allemaal open zijn. De zorgverleners willen zelf kunnen bepalen wanneer het nodig is om deuren eventueel te sluiten, bijvoorbeeld als er iemand aan het dwalen is. Dat is echt op gebruikservaringen van het vorige pand gebaseerd.”
Duurzame toepassingen
De verlichting in het nieuwe Emmaus Zorgcentrum bestaat straks voor 80 % uit ledverlichting. Het dak wordt voorzien van PV-panelen. Vijfvinkel: “De EPC-berekeningen geven aan dat we zo’n 150 panelen moeten plaatsen om aan de EPC-norm te voldoen. In die berekeningen is van alles meegenomen, zoals isolatie- en ventilatiewaardes, ledverlichting en energieverbruik. Er wordt een eigen warmtebron geslagen voor een WKO-installatie, maar dat valt natuurlijk onder de werktuigkundige installaties. Er worden in ieder geval de nodige energiebesparende maatregelen getroffen.”
Zorgsysteem inregelen en uitleggen
A en B Electrotechniek bestaat ruim twintig jaar en heeft veel ervaring met diverse soorten projecten. “We vinden niet zo gauw iets spannend of moeilijk”, zegt Theo. “Maar elk werk is natuurlijk weer anders, dus hier en daar zit altijd wel een uitdaging. Bij dit project is dat het zorgsysteem, dat wordt geleverd door een externe partij waarmee we nog niet heel veel ervaring hebben. Wij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de installatie van dat systeem en voor het goed functioneren ervan. Dat vraagt om een goede afstemming. Ook met de zorgverlener is afstemming en communicatie cruciaal. Wij moeten de werking van dat zorgsysteem zo inregelen en vervolgens uitleggen dat ze daar tijdens het verlenen van de zorg geen omkijken naar hebben.”
Bollenvloer
Op dit moment is de ruwbouwfase nog in volle gang. Theo: “Dat betekent voor ons leidingwerk in de vloeren leggen. Dat is overigens wel leuk om te vermelden: we werken met zogeheten bollenvloeren. Dat zijn vloerdelen waarop kunststof bollen zijn bevestigd, en er zijn uitsparingen voor het leidingwerk. Over de bollen en de leidingen wordt uiteindelijk beton gestort, maar dat is in volume natuurlijk aanzienlijk minder dan bij een massieve betonvloer. Je kunt daardoor sneller bouwen en het is veel lichter.”
Totaal geïnstalleerd:
- Kabelgoten
- Laagspanningsinstallatie
- Wandcontactdozen en schakelaars
- Data-installatie
- Brandmeldinstallatie
- Compleet zorgsysteem (geleverd door Van Breda Zorgcommunicatie)
- Intercomsysteem
- Toegangscontrole installatie
- Algemene verlichting en armaturen
- Geluidsinstallatie