​E-project van de maand: techniek voor de zorg, toegepast in de industrie

Casper op 19 april 2016 | 4 minuten leestijd
Leertouwer bedacht voor haar industriële klant Navobi een slim systeem om de veiligheid van medewerkers te monitoren. Het systeem was al bekend in zorgomgevingen, maar blijkt ook in de industrie toepasbaar. Het is een mooi voorbeeld van een generieke techniek die specifiek wordt door de toepassing.

“De wereld van Navobi is productie van kalvermelk”, zegt René Wouterse, manager projecten industrie bij Leertouwer. “Hierbij is Navobi een bedrijf uit de keten van de VanDrie Group, een integrale productieketen en uniek in de wereld. Volledige tracking en tracing tussen eindproduct en grondstoffen is mogelijk omdat alle grondstoffen, die voor de productie van kalvermelk worden gebruikt, worden bemonsterd en gecontroleerd. Om aan alle strenge wettelijk eisen te voldoen, is het van het grootste belang dat alle producten uitgebreid gecontroleerd en gekeurd worden. Dat gebeurt in het laboratorium (Labora) waar onderzoek wordt gedaan naar kwaliteit en voedselveiligheid. Tot voor kort werd daar gewerkt van maandag tot en met vrijdag. Maar omdat vanuit de productie ook vraag kwam op zaterdag, was uitbreiding van de uren van het laboratorium nodig.”

Wouterse vervolgt: “Het laboratorium was daar eigenlijk niet zozeer op ingericht, dus de oplossing was om er twee tot drie man te laten werken. Op die manier werd de veiligheid van de medewerkers gewaarborgd. Maar feit is dat de bemonstering op zaterdag door één man in twee uurtjes gedaan kan worden. Dus kwam de concrete vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat die man alleen kan werken? De oplossingen hebben we gezocht in een tot nu toe specifieke zorgtoepassing. De dienstdoende laborant krijgt een kastje met een transponder mee waarin bepaalde gegevens worden opgeslagen. Het kastje detecteert allerlei signalen en kan alarmeren als het nodig is.”

Andere toepassingen

De ‘bewaking’ van één personeelslid in een laboratorium is een voorbeeld van een generieke techniek die specifiek wordt door de toepassing. “Het werkt”, aldus Wouterse. “En het mooie is dat we nu aan het nadenken zijn over allerlei andere toepassingen. Zo telt de fabriek, waar het laboratorium bij hoort, zo’n zes verdiepingen met allerlei hoeken en gaten. Als er ooit een calamiteit is waarbij het gebouw ontruimd moet worden, dan zou zo’n transponder met detectiefunctie kunnen garanderen dat er niemand achterblijft. De BHV-groep kwam met dat voorbeeld, en dat is inderdaad een mogelijke toepassing. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Tot nu toe werd een dergelijk systeem slechts voor zorgomgevingen gebruikt, bijvoorbeeld voor dwaaldetectie, of om patiënten toegang te geven of juist te weigeren tot bepaalde afdelingen/ruimtes van instellingen. Je moet het eigenlijk zo zien dat wij de vertaalslag hebben gemaakt van de zorg naar – in dit geval – de industrie. Het kan ook een manier te zijn om een storingsmonteur te monitoren die midden in de nacht ergens een defect in een fabriek op een afgelegen fabrieksterrein moet verhelpen. En ga zo maar door: er kan nog veel meer. Het is een heel sterk concept. En dat kastje om iemands nek kun je natuurlijk gaan vervangen door een app op een mobiele telefoon die mensen als ze aan het werk zijn toch wel bij zich hebben. Ik denk dat deze techniek binnen een paar jaar een enorme vlucht gaat nemen!”

Lees ook de andere edities van E-project van de Maand:

Keizerswaard

’t Zonnelicht

JT Bioscoop Alkmaar

Zorgcentrum Emmaus

KNX op de Kaart