​E-project van de maand: ’t Zonnelicht

Van Gerwen Installaties in Tilburg is druk bezig met het nieuwbouwproject ‘t Zonnelicht, een behandelcentrum voor kinderen met een beperking. De installateur verzorgt er alle e-installaties. De oplevering is over een paar weken.

Volgens projectleider Maarten Graat loopt Van Gerwen keurig op schema: “Het komt helemaal goed. Het is een kwestie van afstemmen met de aannemer. We werken soms met een man meer of juist minder, maar die opleverdatum gaan we zeker halen!”

Veiligheid

De nieuwbouw heeft straks een capaciteit van ruim zeventig plaatsen. Er komen oefenruimtes, een grote groepsruimte, slaapkamers en ook een zwembad van zo’n 7 bij 4 meter. Graat: “De doelgroep is heel bijzonder, we moeten daarom erg goed letten op veiligheid en gebruiksgemak. Sommige kinderen zitten in een rolstoel, anderen kunnen hun bed niet af en worden dus liggend vervoerd. We hebben slagvast schakelmateriaal gemonteerd en de armaturen aan het plafond voorzien van speciale kappen, zodat je er niet van onderaf in kijkt en verblind wordt. We hebben vooraf veel contact gehad met opdrachtgever Amarant, zodat we zo goed mogelijk kunnen voldoen aan hun wensen en eisen.”

Compleet pakket

Het is een compleet pakket dat Van Gerwen installeert. Graat somt op: “Data-installatie, brandmeld- en inbraakbeveiliging, een stukje DECT, wifi, camera’s in de rustruimtes, zonwering; eigenlijk alles wat met elektra te maken heeft. We hebben het ontwerp in een heel vroeg stadium kunnen bekijken. Op basis daarvan hebben we een aantal voorstellen gedaan om conventionele toepassingen te vervangen met duurzame oplossingen. Zo wordt alle domotica middels KNX aangestuurd en installeren we geen traditionele verlichting maar ledverlichting. Op het dak installeren we daarnaast niet de beoogde 70 zonnepanelen, maar 153 stuks. Dat betekent een flinke besparing in de dagelijkse exploitatie van het gebouw”, aldus Graat. “Het is ook een iets grotere investering natuurlijk, maar als je kunt laten zien hoe snel je een duurzame oplossing hebt terugverdiend, is de opdrachtgever direct overtuigd.”

Duurzaam

“Het motto was in eerste instantie: bezuinigen. Maar met KNX kun je installaties juist integreren. Dat bespaart kosten. Voor ons is het gesneden koek en ik zie het als onze taak om de opdrachtgever mee te nemen in die overwegingen. We wilden het slim en energiezuinig doen én een mooi pand neerzetten waar de kinderen zich straks thuis voelen. Ik denk dat dat gaat lukken en dat geeft veel voldoening”, besluit Graat.

Bekijk hier de vorige edities:

Keizerswaard weer up-to-date met KNX

JT Bioscoop Alkmaar

Gerelateerde artikelen