​E-project van de maand: ‘De afwisseling maakt het leuk!’

Casper op 26 mei 2016 | 3 minuten leestijd
Een Drentse elektrotechnisch installateur, vorig jaar op z’n 29ste voor zichzelf begonnen, kan niet kiezen als ik vraag of hij een project heeft voor het E-project van de maand. Daarom deze maand niet één groot project, maar drie kleine projecten. “De afwisseling maakt het leuk”, zegt Roelof ter Veld.

Roelof ter Veld is heel enthousiast over het elektrotechnisch installatievak en hij werkt hard. Onlangs kreeg hij een vraag van een woningeigenaar in Peize, die zijn huis energiezuiniger wilde maken. “Ik heb daar in overleg alle zeventig halogeen plafondspots vervangen door ledlampen. Dat leverde een flinke besparing op. Ook heb ik zonnepanelen op het dak gelegd, 42 stuks. Hij draait nu quitte qua elektriciteit, en dat was ook de bedoeling.”

Sommige e-installateurs werken bij het plaatsen van zonnepanelen samen met een w-collega voor het dakwerk. Roelof niet: “Ik doe het allemaal zelf, want ik vind het juist leuk om een klus van A tot Z uit te voeren.”

Gescheiden systemen

Een ander project waar Roelof met veel plezier aan heeft gewerkt, is een groot kantoorpand in Assen. “De eigenaar wil het pand deels zelf gaan gebruiken, maar het deels ook gaan verhuren. Daar waren wat aanpassingen voor nodig, zoals twee gescheiden systemen voor de elektra, met elk een eigen meter om het verbruik te registreren. Ik heb een tekening van de situatie gekregen met daarbij een wensenlijstje van de eigenaar voor wat betreft de plaatsing van de vloer/wandcontactdozen en de data-aansluitingen. Er komt ook een inbraakinstallatie in. De planning was hier de uitdaging, want je moet je werkzaamheden afstemmen met bijvoorbeeld een loodgieter, maar soms ook met andere klussen die je hebt lopen. Dat betekent heel goed plannen en communiceren. Dit project loopt nog, het verloopt prima.”

Brandmeldinstallatie

Als derde project noemt Roelof een verzamelgebouw in Groningen met achttien kantoren waar hij een brandmeldinstallatie gaat plaatsen. “Het wordt één geheel, met één centrale waar alle componenten op worden aangesloten. Het zijn dus achttien kantoren, maar het gaat in totaal om 50 alarmgevers, 60 tot 70 rookmelders en nog een aantal handmelders. Bij dit project wordt de uitdaging om de bekabeling zo gunstig mogelijk te plaatsen. Bij zo’n brandmeldinstallatie is alles voorgeschreven, alles hoort volgens de voorschriften uitgevoerd te worden. Een mooi project vind ik dit. Het leukste van mijn vakgebied vind ik de afwisseling van de werkzaamheden.”

Lees ook de vorige edities:

Techniek voor de zorg, toegepast in de industrie

Keizerswaard

’t Zonnelicht

JT Bioscoop Alkmaar

Zorgcentrum Emmaus

KNX op de Kaart