E-Glas: steeds vaker toegepast

Casper op 22 februari 2017 | 3 minuten leestijd
Glasverwarming, verwarmd glas, IQ-glas, Thermo Heat Glass: what’s in a (merk)name? Voor de duidelijkheid houden we in dit artikel de term e-Glas aan. Het komt erop neer dat ruiten kunnen worden voorzien van een coating die elektriciteit omzet in warmte.

e-Glas werd ontwikkeld in Finland en is sinds de jaren negentig vooral in Scandinavië geïnstalleerd. Het e-Glas isoleert actief en zet elektrische stroom om in warmte. e-Glas bestaat uit twee (en soms drie) heldere lagen waarbij in de spouw verschillende onzichtbare metaalcoatings zijn verwerkt en een bepaald gas is ingespoten. De coating op de binnenkant van de binnenste ruit fungeert als elektrische weerstand  en is het verwarmingselement dat de binnenste ruit tot zo’n 35⁰C verwarmt. De coating op de binnenkant van de buitenste ruit werkt als een reflector en zorgt ervoor dat de opgewekte warmte de woning in wordt gekaatst. 

Toepassingen

Met name in hoge ruimten kan e-Glas een hoog rendement opleveren en voor een fikse energiebesparing zorgen. Het speciale glas is in verschillende maten en vormen te leveren. 
e-Glas kan dienen als hoofdverwarming: een gemiddelde woning heeft ongeveer 25-50 W/m3 (60- 120 W/m2) nodig. Dus 3 tot 6 vierkante meter glas dat 600 tot 1200 W/m2 produceert, telt als hoofdverwarmingsbron voor een ruimte van 30 vierkante meter. 
Voor de functie anticondensatie is een vermogen van 50 tot 150 W/m2 nodig. 
In Scandinavië wordt e-Glas vaak gekozen omdat het sneeuw kan verwijderen. Dan is een vermogen van 300 tot 600 W/m2 nodig. 
Daarnaast is het ook mogelijk om e-Glas te behandelen zodat het bijvoorbeeld zonregulerend wordt. 

Prestaties

Lichttransmissie Tl

68 %

Lichtreflectie buiten RLe

15 %

Zonnewarmtedoorlating g

0.54

Thermische isolatie Ug

1,2 W/m2.K

Vermogen per m2

0 t/m 600 Watt

Bron: quantumglass.com

Voordelen

e-Glas heeft een aantal voordelen: 

  • Prettige warmte (stralingswarmte)
  • Hoge isolerende waarde, vraagt relatief weinig energie
  • Minder gasverbruik
  • Geen condens op de ramen 
  • Minder stofverplaatsing, fijn voor astmapatiënten
  • Geen radiatoren nodig, dat scheelt ruimte
  • Past in elk kozijn (vast, draaiend of schuivend, van hout, staal, aluminium of kunststof), houd wel rekening met ruimte voor de elektriciteitskabel (benodigde sponning: 22 mm). 
  • De temperatuur is te regelen met een thermostaat.

Er zijn verschillende leveranciers maar nog niet heel veel elektrotechnisch installateurs zullen e-Glas in de praktijk al zijn tegengekomen. Dat heeft vooral met de prijs te maken: e-Glas is nu nog vrij prijzig. De verwachting is dat het product op grote schaal zal worden toegepast als de prijs gaat dalen. En dan is het mogelijk een interessant nieuw werkterrein!