Duurzame waterontzilting hard nodig

Erik op 7 maart 2017 | 3 minuten leestijd
Zoet water is schaars en wordt steeds schaarser. Slechts één procent van al het water in de wereld is zoet en daardoor bruikbaar als drinkwater. Kunnen we van zout water, zoet water maken en lost dat de waterschaarste op? Als we van al het zoute water zoet water kunnen maken, beschikt onze wereld over een bijna onbeperkte voorraad water.

Het zoute water in, bijvoorbeeld, de zee is eigenlijk zoet water. Door mineralen en zouten, die veelal in de grond en rotsen zit, zijn de zeeën over de een hele lang periode zout geworden. Dit zout kan uit het water worden gehaald door het te koken en het verdampte water op te vangen. Echter is dit water niet geschikt als drinkwater vanwege er nog een grote hoeveelheid mineralen in het water bevindt. Andere manieren om zout water te transformeren in zoet water zijn al wel voorhanden, maar in vaak te duur om daadwerkelijk rendabel te zijn.

Veel energie

Ontzilting kost veel energie en door middel van het gebruik van fossiele brandstoffen, werkt het ontzilten juiste averecht. Door klimaatverandering, als gevolg van een te hoge CO2-uitstoot, smelten de ijskappen. En laten die nou juist een grote voorraad zoet water bevatten al zijn die moeilijk te bereiken.

Genoeg regen

In Nederland is het probleem nog niet zo schijnend doordat ons land nog steeds een overschot heeft door de hoeveelheid neerslag. Ook het regenwater wordt steeds vaker ingezet voor hergebruik voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet of het wassen van kleren.

Waterschaarste

Ondanks dat ons land nog geen acuut waterprobleem heeft, is noodzakelijk dat ook wij zuinig omgaan met water. Andere gebieden, zoals delen van Afrika, maar ook Californië, kampen met grote droogte. Uit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de wereld te maken heeft met waterschaarste. Nieuwe technologieën om zout water om te zetten, zouden grote positieve effecten hebben op zulke gebieden.    

Wereld oplossing?

Een bedrijf dat zowel duurzame energie combineert met het ontzilten van water, is Elemental Water Makers. Zij gebruiken geen fossiele brandstoffen, maar alleen duurzame energie. Ook als er geen energie wordt opgewekt, bijvoorbeeld als de zon onder is, zorgt opgebouwde druk van opgeslagen zout water voor een constant systeem waardoor het ‘ontzouten’ door kan blijven gaan. Het Nederlandse bedrijf plaatst de installaties op locatie en heeft inmiddels verschillende projecten afgerond.

Gerelateerde artikelen