Duurzame energie opslaan in stenen moet oplossing bieden

Erik op 2 augustus 2017 | 2 minuten leestijd
Een probleem bij het duurzaam opwekken van energie is de opslag ervan. Wanneer elektriciteit wordt opgewarmd, bijvoorbeeld door middel van windmolens, gaat veel energie verloren omdat het niet direct kan worden gebruikt. Siemens wil een experiment starten waarbij de energie wordt opgeslagen in stenen.

Het bedrijf werkt samen met de Technische Hogeschool Hamburg en wil overtollige windenergie opslaan in steen. Dat gebeurt door middel van warmte. Het opslaan van energie wordt namelijk een belangrijk onderdeel bij de transitie naar duurzame energie. De opgewekte energie wordt namelijk niet altijd direct gebruikt en gaat daardoor verloren. Opslag is momenteel alleen duur en vaak inefficiënt. Het omzetten van energie in warmte wordt nu veelvuldig gebruikt als oplossing.

Opslag in stenen

Siemens ziet veel mogelijkheden in het opslaan van energie in steen omdat het relatief gemakkelijk is. Natuursteen is ruimschoots voorradig waardoor er geen dure batterijen hoeven worden gemaakt. De stenen kunnen worden ingepakt en worden gekoppeld aan het bestaande infrastructuur. De stenen worden bij de test opgewarmd tot 600 graden Celsius door middel van een föhn. Het omzetten van de warmte in elektriciteit wordt alleen een opgave, verwacht Siemens. De onderzoekers verwachten dat bij de eerste experimenten 75 procent van de energie verloren zal gaan. Zij hopen dat op termijn de efficiëntie wordt verhoogd naar vijftig procent. 

Gerelateerde artikelen