Duurzame (Dinsdag) installatie initiatieven

Casper op 6 september 2016 | 3 minuten leestijd
Het is vandaag de eerste dinsdag van september, en die dag is in 2012 omgedoopt tot Duurzame Dinsdag, de dag waarop de meest duurzame initiatieven van Nederland een prijs krijgen. Er zijn dit jaar in totaal 511 projecten ingediend, een jury koos de 130 genomineerden. Wij zetten de genomineerden op het gebied van installatie onder elkaar.

Tijdens Duurzame Dinsdag krijgt een aantal initiatieven aandacht van staatssecretaris Sharon Dijksma uitgelicht. Deze ideeën worden via de politiek verder geholpen. Daarnaast worden diverse prijzen aangeboden, op het gebied van klimaat, groen en sociale duurzaamheid bijvoorbeeld.  

Regenwatertoilet

Vang regenwater op voor gebruik in toilet en wasmachine, dat is het idee van de initiatiefnemers van het regenwatertoilet. “Hang een tank aan het plafond waar in regenwater en drinkwater samen komen. Als het regenwater op is wordt er automatisch bij gevuld met drinkwater.” De tanks zijn aan elkaar te koppelen als legoblokjes. Regenwater komt van buiten. Er is geen pomp nodig en het is makkelijk te monteren.

Upfall Shower

In Nederland wordt uitzonderlijk veel water verbruikt in de douche, en dat kan volgens de de ontwikkelaars van Upfall Shower anders. De douche bespaart volgens hen 90% op watergebruik en op energie, CO2-uitstoot (van de CV) en afvalwater.

Het douche systeem is een circulatiedouche. Het water wordt continu gefilterd, gezuiverd, verwarmd én ververst. Waar een tradiotionele douche 40 liter per minuut verbruikt, wordt voor een minuut douchen met de Upfall Shower slechts 1 of 2 liter water gebruikt. Hoe werkt het? Een reservoir wodt gevuld met water. Een microfilter houdt haren en vuil tegen. Het water wordt vervolgens door de pomp via de UV-desinfectie gestuwd richting de douchekop.

Res-outswitching

Met res-out worden alle stroomverbruikers die niet nodig zijn met één druk op de knop uitgeschakeld. De makers van de res-outswitching menen dat groene stroom niet altijd een goed alternatief is, omdat er niets wordt ‘bespaard’.
Een prototype draait inmiddels meer dan een jaar succesvol. “De besparing op afgenomen elektriciteit ligt tussen 6 en 10% per jaar, voldoende om een investering te rechtvaardigen”, aldus de ontwikkelaars.

WattSun

WattSun is een compact, stapelbaar en gebruiksvriendelijk alternatief voor lawaaierige dieselaggregaten. Het is een mobiel batterijensysteem in een robuuste behuizing dat door te stapelen aan elkaar wordt gekoppeld. Hierdoor is makkelijk uit te breiden naar de gewenste capaciteit. De batterijen kunnen worden opgeladen, met netstroom óf via een zonnepaneel. Een lege batterij kan bovendien eenvoudig worden gewisseld. Met de innovatie kunnen bijvoorbeeld festivals flink verduurzamen.