Duurzaamheid: Witte krukjes zorgen voor reflectie en extra isolatie

Casper op 7 mei 2013 | 5 minuten leestijd
In de zomer wil men de warmte buiten houden en in de winter binnen. Het dak is het gedeelte van een gebouw via welke de meeste warmte wordt getransporteerd. Onlangs werd een innovatie geïntroduceerd: kunststof krukjes die in de zomer het zonlicht reflecteren en in de winter een extra isolatielaag vormen. Het nieuwe product wordt op de markt gebracht door het nieuw opgerichte Albedo Nederland uit Vlaardingen. Roofs sprak met uitvinder Hans van Rij, directeur Peter Lammers en Dinant Verschoor, mede-eigenaar van dakdekkerbedrijf A-Verschoor Dakbedekkingen te Pernis, een van de partners van het bedrijf.

Al sinds 2003 is uitvinder Hans van Rij bezig met de ontwikkeling van het systeem. Op zichzelf is het idee verrassend eenvoudig, maar de uitwerking in de praktijk was wat lastiger omdat het systeem volgens de bouwregelgeving ook vliegvuurbestendig dient te zijn. Dergelijke materialen zijn wel voorhanden maar toepassing ervan was economisch niet haalbaar. Uiteindelijk is een nieuw soort, relatief goed betaalbare kunststof gebruikt voor de vervaardiging van de ‘krukjes’ dat ook in o.a. de vliegtuigindustrie wordt gebruikt: een kunststof met een vlamdovende compound. Het materiaal is tevens bestand tegen UV-straling. 

Reflectie en isolatie

Het gaat hier om witte, kunststof elementen die op het dakvlak en aan elkaar worden bevestigd. Op deze manier wordt een raatstructuur verkregen (COMB = honingraat). Deze raat heeft een open structuur maar is ook zeer stevig. 

 De elementen worden d.m.v. vloeibare bitumen aan de ondergrond bevestigd. Ze passen als Legosteentjes in elkaar. Op deze manier wordt een homogene massa verkregen dat stevig vast zit aan het dakoppervlak en goed bestand is tegen windbelasting. Hoewel het systeem eenvoudig weer kan worden verwijderd en opnieuw geplaatst, raadt Albedo aan het systeem tegelijk aan te brengen met een nieuwe dakbedekking. “Onder normale omstandigheden overleeft het systeem de dakbedekking, om onnodige kosten te vermijden is het dan ook verstandig de elementen tegelijk met de nieuwe dakbedekking aan te brengen.”
 
De witte elementen reflecteren het zonlicht en zorgen zodoende voor een koelere binnenruimte. Directeur Peter Lammers van Albedo Nederland vertelt: “Door de klimaatverandering is de gemiddelde temperatuur in Nederland de afgelopen 60 jaar al met 2,6 ºC gestegen. Er zal dus steeds meer gekoeld moeten worden. De energieprijzen zullen daarentegen steeds verder stijgen. De besparing op het gebruik van de air conditioning zal om deze reden steeds meer de moeite lonen. De investering in de toepassing van deze elementen verdient zich dan ook relatief snel terug.”
 
In de winter zorgen de elementen voor een extra laag stilstaande lucht die de isolatiewaarde van het dak sterk verbetert. De elementen kunnen namelijk aan de zijkanten middels een klep worden afgesloten, daardoor ontstaat een laag stilstaande lucht. Deze zorgt voor een isolatielaag bovenop de isolatielaag in het dakpakket. Afhankelijk van de maat van de elementen kan deze extra luchtlaag zorgen voor een aanzienlijke extra dakisolatie. De elementen zijn in drie maten leverbaar: 16 cm, 35 cm en 55 cm. Indien nodig kan het systeem ook ‘open’ staan: op deze manier zorgt het systeem voor een ventilatiespouw in warmere perioden.
 
Lammers: “Een comfortabel binnenklimaat is belangrijk. Niet alleen voor de gezondheid, maar denk bijvoorbeeld ook aan scholen: de leerprestaties van leerlingen verbeteren naarmate het binnenklimaat beter is. Bij toepassing op kantoorgebouwen zal de arbeidsproductiviteit van het personeel worden verbeterd. Het zogeheten Sick Building Syndrom wordt kortom door toepassing van deze elementen tegengegaan.”
 

Zonnepanelen en groendaken

Overigens is het ook mogelijk om tussen de elementen bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Het reflecterende oppervlak van de elementen heeft een positief effect op het rendement van de panelen. Het bedrijf kan adviseren welke panelen. Ook kan men tussen de elementen voorzieningen voor groendaken aanbrengen. Zodoende kan het systeem ook een waterbufferend vermogen hebben. “Naar onze mening past het systeem dan ook prima in de huidige aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen,” aldus Van Rij. “Bij de aanschaf van dit systeem komt men in aanmerking voor binnen diverse stimuleringsregelingen van het Ministerie van Economische Zaken, zoals de Energie Investerings Aftrek (EIA).”
 
De elementen zijn volgens de geïnterviewden onderhoudsarm. Verschoor: “Door de ronde vorm spoelt eventueel vuil eenvoudig met het hemelwater weg. Men kan het zien als een passief koelsysteem dat dus geen energie vergt. In die zin draagt het bij aan het verduurzamen van vastgoed. In combinatie met de andere productgroepen, HR zonwering, natuurlijke ventilatie en zonne-energie, is Albedo in staat significante besparingen op de energierekening te realiseren.”
 
Lammers: “De elementen kunnen overigens ook in andere kleuren worden geleverd. Zo kan men bijvoorbeeld het bedrijfslogo op het dak aanbrengen. Met name in de buurt van vliegvelden kan dit de moeite waard zijn.”
 
Het systeem is sinds dit jaar verkrijgbaar bij Albedo Nederland te Vlaardingen. Het bedrijf richt zich in eerste instantie op de Nederlandse markt, maar zal het systeem op termijn ook internationaal vermarkten.