Duurzaamheid: ‘gewoon doen’

Erik op 3 oktober 2014 | 3 minuten leestijd
In de installatiebranche gebeurt al veel op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Het ene bedrijf is iets actiever dan het andere. Kuijpers heeft duurzaamheid en energiebesparing hoog in het vaandel. “In 2018 leveren wij alleen nog maar duurzame installaties.”

Grondstoffen worden schaarser en de energieprijzen stijgen. Het besef dat het anders moet is inmiddels overal doorgedrongen. En het kán ook anders. Daarvan is Bob Bloemers, manager duurzame energie bij Kuijpers, overtuigd. “De technieken om energie te besparen en duurzaam te produceren zijn er, en de branche ontwikkelt zich nog steeds.”

Bob Bloemers zegt: “Duurzaamheid en energiebesparing moet je echt op de kaart krijgen. ‘Practice what you preach’, is daarbij belangrijk. Zo rijdt ons wagenpark al voor een groot deel op elektriciteit. Door met zo’n auto bij de klant te komen, zet je hem aan het denken. Dat is een begin.”

De duurzaamste manier

“Ik vind het een taak van alle installateurs om klanten er op attent te maken wat er mogelijk is”, stelt Bloemers. “Tegelijkertijd moet je van jezelf uitgaan. In onze tak van sport staat functionaliteit bovenaan. Hoe we dat vervolgens realiseren, is voor veel klanten niet belangrijk. Zelf hebben we nu de knop omgezet: wij zoeken bij alle installaties naar de duurzaamste manier. Wil een klant toch conventioneel – altijd vanuit financiële overwegingen – dan gaat hij maar naar een ander bedrijf. We willen trouw zijn aan onze eigen principes.”

Energieneutrale installaties

Het groene gezicht van Kuijpers ontstond niet van gisteren op vandaag. “We zijn al jaren bezig. Het is nogal wat om een dergelijke omslag te maken voor een bedrijf met zo’n 900 medewerkers. Dat kost tijd. Duurzaamheid en energiebesparing maken al jaren lang een belangrijk onderdeel van ons termijnplan uit. Dat termijnplan bestrijkt vijf jaar. Vorig jaar hebben we de ambitie uitgesproken om in 2018 alleen nog maar energieneutrale installaties te leveren. De lat ligt dus hoog, maar we gaan het gewoon doen.”

Warmte-koude-opslag

Kuijpers heeft een speciale bedrijfseenheid opgezet, die alle initiatieven op het gebied van energiebesparing in gebouwen coördineert. Over die bedrijfseenheid, Kuijpers Ecopartners, zegt Bloemers: “Het is een kenniscentrum dat de markt nauwlettend in de gaten houdt en onderzoekt welke technieken voor ons interessant zijn. Zaken als warmte-koude-opslag en led-verlichting brengen direct grote besparingen met zich mee en die zetten we dan ook op grote schaal in. Iets dat relatief nieuw voor ons is, is het zelf opwekken van duurzame energie. Dat is inderdaad een verschuiving van de werkzaamheden, maar ik denk dat we ons als installatiebranche in die richting moeten ontwikkelen. De markt is er klaar voor.” 

Gerelateerde artikelen