Duurzaam verwarmen met De Groene Kachel

Casper op 17 december 2015 | 4 minuten leestijd
De nieuwe innovatie ‘De Groene Kachel’ van Frans van Dijk en zijn compagnon Kor Sneller is inmiddels door de pilot fase en klaar om de wereld te veroveren.

Op 5 oktober 2015 lanceerden Frans en Kor De Groene Kachel tijdens de Energiebeurs in Den Bosch. “Er bestaan al wel wat systemen om een haard op de CV-installatie aan te sluiten”, vertelt Frans. “Maar in de praktijk vinden installateurs het lastig om zo’n systeem werkend te krijgen. Het verschil met een gasketel is heel groot en dan is het: gaskraan open of gaskraan dicht. Met een houtvuur werkt dat heel anders; er komt een bepaalde hoeveelheid warmte vrij en daar moet je het mee doen.

Op een gegeven moment kregen we een project in Putten waar we ons systeem mochten uitproberen, een soort pilotversie. Het werden twee CV-haarden en we hebben daar een regeltechnische oplossing uitgedacht om het systeem goed werkend te krijgen. Dat ging uitstekend. Uit de markt kwam al snel de vraag of het mogelijk is om deze maatwerkoplossing te vertalen naar een koppelset die algemeen bruikbaar en zeker ook betaalbaar is.”

Kleppen en sensoren

Met goede componenten, producten en een intelligente regelaar is het met de set van De Groene Kachel mogelijk om de haard aan de CV-installatie te koppelen. Door verschillende sensoren in te bouwen, regelt het systeem zelf de luchttoevoer door kleppen open en dicht te doen. Frans: “Alles wat de gebruiker van de haard hoeft te doen, is er af en toe een blok hout in te gooien. Het systeem is zodanig afgesteld dat het beste rendement wordt behaald. De afstelling van de kachels verschilt per type en per fabrikant. In het kantoor van De Groene Kachel staat een type dat zes kilowatt aan warmte de ruimte instuurt, en zeven kilowatt naar het cv-systeem en/of het buffervat omzet. Er zijn ook typen die een verdeling van twee en acht hebben.”

Buffervat

De warmte die niet direct in huis wordt gebruikt – hetzij in de ruimte waar de haard brandt, hetzij door de radiatoren die gekoppeld zijn aan de haard – wordt opgeslagen in een buffervat. “Dat is zodanig geïsoleerd dat de warmte er dagenlang op peil blijft”, legt Frans uit. “Je hoeft dus ook niet ’s ochtends voor je gaat douchen eerst de haard aan te maken. Er zit altijd genoeg warm water in het buffervat. Bestaande haarden of houtkachels kunnen niet zomaar tot CV-haard worden omgebouwd. Je moet je leidingwerk van de radiatoren naar de haard leiden. Het systeem is dus vooral  geschikt om aan te schaffen bij nieuwbouw of bij renovatie. Met De Groene Kachel kun je dus duurzaam verwarmen. Met onze koppelset kan in principe iedere installateur de CV-haard met het verwarmingssysteem in een woning verbinden. We leveren er een aansluitschema, waterzijdig schema en een duidelijke handleiding bij. We merkten aanvankelijk wel wat scepsis vanuit de installatiebranche. Installateurs blijven graag bij traditionele systemen. Bovendien waren er wat kritische geluiden over CV-haarden in omloop. Maar zodra mensen het systeem ervaren, zijn ze om. Zowel qua techniek als qua rendement en capaciteit.”

Duurzaamheidslening 

De kosten zijn gunstig. Verwarmen op gas kost zo’n 20 euro per gigajoule en met houtpellets is dat vergelijkbaar. Met een CV-haard gestookt op hout ben je 11 euro per gigajoule kwijt. En kun je het hout gratis betrekken, dan zijn de kosten voor brandstof nul. Er is veel belangstelling uit de markt. Frans denkt ook dat dit de toekomst is. “Het kan natuurlijk nooit alleen de oplossing zijn, maar het helpt wel om de uitstoot te verminderen en het energieverbruik terug te dringen. Dit systeem wordt aangemerkt als biomassa-ketel, dus veel gemeentes verstrekken hiervoor een duurzaamheidslening. Het systeem gaat mogelijk ook onder de nieuwe subsidieregeling vallen die volgend jaar gaat gelden. In nieuwbouw telt het mee bij de EPC-berekening, en het is in die zin ook heel goed voor het energielabel.”