Duurzaam opgeladen elektrische fiets moet mobiliteit verhogen

Erik op 21 september 2016 | 1 minuut leestijd
​Een elektrische fiets of auto die op ‘grijze’ stroom wordt opgeladen, dat is toch tegenstrijdig. Dat vinden zeven Nederlandse bedrijven en SEAC ook. In samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben zij een laadstation ontwikkeld waar elektrische fietsen worden opgeladen. Deze moderne fietsenschuur is volledig voorzien van zonnepanelen.

Het laadstation, met een pv-systeem van 5,6 kilowattpiek, maakt het voor gebruikers van elektrische fietsen mogelijk om hun fietsen op te laden met duurzaam opgewekte stroom. Het eerste pilotgebouw staat op de campus van de Technische Universiteit in Eindhoven. Hier bevindt zich ook de onderzoek faciliteiten van SEAC.

Betere stedelijke mobiliteit

Het doel van het project is het mogelijk maken van duurzame stedelijke mobiliteit en het tegengaan van luchtvervuiling. Als meer consumenten de mogelijk hebben om een elektrische fiets, die door duurzame energie is opgeladen, te pakken, zou de auto wat vaker stilstaan. Het experiment duurt een heel jaar zodat alle seizoenen worden meegepikt. 

Gerelateerde artikelen