Duurzaam en hip verwarmen met infrarood vuurplaats

Erik op 19 april 2018 | 2 minuten leestijd
Open haarden, kachels en vuurkorven geven een gezellige sfeer, maar zijn wel potentieel gevaarlijk en mogelijk ongezond. Nu we van het gas af gaan, raakt ook de gaskachel steeds meer uit beeld. Een interessant en duurzaam alternatief is daarom een infraroodkachel. Ontwerpstudio Springtime in Amsterdam ontwierp er eentje die bovendien gezien mag worden

Stov is een soort moderne vuurplaats, waarmee Springtime weer een centraal punt in de huiskamer wil creëren. Het is een 360 graden, 500 watt FIR-kachel in de vorm van een klein meubelstuk.

Energie besparen met stralingswarmte

Far Infrared (FIR) stralen komen overeen met straling van de zon, een open haard en je eigen lichaam. De stralingswarmte verwarmt niet de lucht, die warmte slecht vasthoudt, maar objecten. Deze straling koelt minder snel af en de verwarmde objecten stralen de warmte weer terug. Door deze manier van verwarmen kan energie bespaard worden.Volgens Springtime gebruikt de moderne vuurplaats ongeveer de helft van de energie van een traditionele elektrische verwarming.

Stov is gemaakt van gerecyclede PET, wat ook wel gebruikt wordt voor waterflessen. Wat veiligheid betreft wordt een Stov niet warmer dan een klassieke radiator.

Gerelateerde artikelen