​Duitsland investeert fors in nieuw type kernfusiereactor

Erik op 6 november 2015 | 2 minuten leestijd
Kernfusie als energiebron van de toekomst… Het is een gevoelig onderwerp in de energiewereld, waarover de meningen enorm uiteenlopen. Dit bleek ook uit ons vorige artikel over dit onderwerp, waarover een flinke discussie losbarstte.

In Duitsland maken onderzoekers zich klaar om een nieuw soort kernfusiereactor te testen. Na 19 jaar aan onderzoek en 1 miljard euro aan investeringen is de kernfusiereactor aan het eind van deze maand klaar om zijn eerste testuren te draaien.

Het Duitse Max Planck Instituut is verantwoordelijk voor de nieuwe kernfusiereactor, de Wendelstein 7-X, die een erg aparte vorm heeft. De onderzoekers claimen dat deze vorm ervoor zorgt dat er op een betere manier energie opgewekt kan worden met kernfusie.

Kronkelende magneten

De vorm van de kernfusiereactor, 16 meter in diameter, is geoptimaliseerd door een supercomputer, die de beste vorm berekende voor kernfusie. Het resultaat? Vijftig gekronkelde magneten (zie video), die gezamenlijk een magnetische ‘kooi’ vormen om het superhot plasma, een elektrisch geladen vorm van gas en het werkende component in kernfusie, in te sluiten.

Door de aparte vorm moet de kernfusiereactor beter in staat zijn om het superhete gas te controleren.

Gerelateerde artikelen