​Duitsland behaalt dit jaar nog 33 % duurzame elektriciteit

Casper op 12 november 2015 | 2 minuten leestijd
Waar Nederland blijft aanmodderen als het gaat om duurzame energie, breekt Duitsland record na record. Dit jaar bestaat het stroomverbruik van onze oosterburen voor één derde uit duurzame elektriciteit, ongeveer 193 miljard kWh. Dit is een groei van 6 procent ten opzichte van 2014.

De Duitse Vereniging voor de Energie en Water Industrieën (BDEW) en het Centrum voor Zonne-energie en Waterstof Onderzoek (ZSW) brachten deze cijfers onlangs naar buiten. Bovenstaande cijfers zijn een voorlopige schatting, aangezien de maanden november en december nog niet zijn meegenomen. Voor deze maanden is een schatting gemaakt.

Verder

De cijfers zijn positief, maar tegelijkertijd benadrukt Hildegard Müller, voorzitter van de BDEW, dat er werk aan de winkel is. “Hernieuwbare energiebronnen winnen aan belang. Hierdoor stijgt tegelijkertijd de druk om deze bronnen in het energiesysteem te integreren, door middel van de aanleg van transmissie- en distributienetwerken.”

Nederland

Ons kleine kikkerlandje loopt ondertussen ver achter op de Europese doelstellingen omtrent duurzame energie. Afspraken met de EU stellen dat in 2020 op zijn minst 14 % van de verbruikte elektriciteit in Nederland duurzaam opgewekt moet zijn. In 2013 stond de teller pas op 4,5 procent.

Met een achterstand van 9,5 procent staat Nederland bijna onderaan de lijst van Europese landen in verband met duurzame energie. Alleen het Verenigd Koninkrijk doet het slechter. Vier EU-landen hebben de doelstelling voor 2020 inmiddels al overtroffen: Bulgarije, Estland, Litouwen en Zweden.