Dubbelzijdige zonnepanelen zorgen voor veel hogere opbrengst

Erik op 12 april 2016 | 3 minuten leestijd
Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) introduceert, in samenwerking met Tempress Systems, Sunfloat en Havenbedrijf Amsterdam, een nieuwe vorm van drijvende zonnepanelen die de opbrengst ervan een aanzienlijke boost kan geven. Dit meldt ECN in een persbericht. De dubbelzijdige panelen wekken meer energie op, omdat het zonlicht dat het water reflecteert op deze manier ook benut wordt.

De nieuwe, dubbelzijdige zonnepanelen worden op 14 april gedemonstreerd op ’t IJ, tijdens de Innovation Expo in Amsterdam. De drijvende vlotten worden geleverd door Sunfloat.

Dubbelzijdig

De zonnepanelen hebben aan de achterkant geen witte of zwarte folie, maar een glasplaat of transparante folie. De zonnecellen zijn daarnaast zo gemaakt dat ze via de achterkant net zo efficiënt zijn als via de voorkant. Op deze manier gaat het zonlicht dat gereflecteerd wordt door het water niet langer verloren. “Het is een slimme en voor de hand liggende oplossing. Je gebruikt licht dat er al is en krijgt zo voor ongeveer hetzelfde geld een aanzienlijk hogere opbrengst aan zonne-energie. Op jaarbasis kan dat tientallen procenten aan opgewekte elektriciteit schelen,” zegt professor Wim Sinke, Manager Programmaontwikkeling Zonne-energie bij ECN, in een persbericht.

Nieuwe toepassingen

Ook bieden tweezijdig werkende zonnepanelen nieuwe toepassingsmogelijkheden. Ze kunnen zowel schuin als rechtop gezet worden en bijvoorbeeld verwerkt worden in geluidsschermen langs snelwegen. Daarbij is er een grote vrijheid in de plaatsingsrichting. De opbrengst van voor- en achterkant samen verandert namelijk maar weinig als de richting varieert, bijvoorbeeld om de weg te volgen.

Grote kans

Door de zonnepanelen op water te gebruiken, kunnen volgens Sunfloat grote gebieden in Nederland worden ontsloten voor duurzame energie. “Het water maakt de panelen beter rendabel door de weerkaatsing van het zonlicht en de koelte. Bovendien kunnen de panelen bijna energieloos met de zon meedraaien en dat levert in Nederland al een meeropbrengst van 18 procent,” zegt business developer Sipco Eggink van Sunfloat in hetzelfde persbericht.

Volgens Rijkswaterstaat, dat een vergelijkbare pilot met Sunfloat en het Havenbedrijf Rotterdam uitvoert in baggerdepot De Slufter op de Maasvlakte, kunnen drijvende panelen op ongebruikte wateroppervlakten, bijvoorbeeld bij bedrijventerreinen, een aanzienlijke bijdrage leveren aan de Nederlandse stroomproductie. “Achttien Procent van Nederland bestaat uit (binnen)water. Als je hiervan 1 tot 2 procent zou gebruiken voor drijvende zonnevelden, dan kan je hiermee 2 tot 4 miljoen huishoudens van stroom voorzien,” zegt Rik Jonker, Coördinator Zonne-energie bij Rijkswaterstaat. 

Jonker vervolgt: “Alleen al de baggerdepots die wij als Rijkswaterstaat in beheer hebben, beslaan grofweg 500 hectare. Hier kan je al 375 megawatt aan zonne-energie installaties kwijt. Een mooi voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik. De waterschappen hebben nog veel meer van dit soort industriële wateren in beheer, ook al zijn deze vaak kleiner van omvang.”

Lees ook: Japan krijgt grootste drijvende zonnecentrale ter wereld.

Gerelateerde artikelen