Drones inschakelen om defecte zon­ne­pa­ne­len te vinden

Casper op 2 juni 2015 | 2 minuten leestijd
Drones inzetten om de bouwsector te helpen. De Universiteit Twente is bezig om te laten zien dat i-drones – drones met een ingebouwde infraroodcamera – geschikt zijn om bijvoorbeeld isolatiegebreken van gebouwen aan te tonen en kapotte zonnepanelen te herkennen.

Bram Entrop is docent aan de UT en legt uit wat de bedoeling is. “We willen niet alleen dat de bouwsector ziet dat een i-drone echt kan helpen, maar we willen ook dat drones geaccepteerd worden en de regelgeving soepeler wordt. Gebeurt dat niet, dan missen we de boot en kunnen we niet snel genoeg innoveren.”

Stukken sneller

Momenteel wordt een lek in een gebouw aangetoond met behulp van een gewone camera en infraroodfoto’s. Met drones kan dat echter stukken sneller. Ook defecte zonnepanelen kunnen door de i-drone worden opgemerkt. Wanneer de infrarood camera opmerkt dat een cel niet warm is, is deze kapot. Nu komt men daar vaak pas na lange tijd, en veel verlies van opbrengsten, achter.

Ook hoopt Entrop dat de drones in de toekomst worden gebruikt om fraude met bouwvergunningen op te sporen. Er wordt veel (uit)gebouwd zonder vergunning en dat is lastig op te sporen. Drones kunnen kijken waar mensen dat niet zo makkelijk kunnen. Zij vliegen namelijk gewoon even door iemands achtertuin of over de schutting. Wel geeft hij aan dat er dan rekening moet worden gehouden met veiligheid en privacy.