​Drijvende zonnepanelen hebben hoger rendement

Casper op 11 juli 2016 | 2 minuten leestijd
Nederland is een waterland en dus kunnen we maar het beste efficient omgaan met ons (oppervlakte)water. Verschillende bedrijven (SunFloat, Havenbedrijf Rotterdam en Deltares) en Rijkswaterstaat hebben de handen ineengeslagen om door middel van drijvende zonnepanelen nog meer energie op te wekken.

De panelen worden geplaatst op de Slufter van de Maasvlakte waar twintig vlotten komen. Elk vlot heeft zes panelen. Het totaal komt daardoor op 120 panelen. Het betreft een pilot van één jaar. Daarna wordt gekeken of de plannen worden verlengd. Sunfloat vertelt over het project: “De panelen komen op een depot voor verontreinigd sediment van 250 ha op de Maasvlakte. Het gaat vooralsnog  om een proef voor de duur van een jaar met 120 drijvende zonnepanelen. Die worden in de loop van november in gebruik genomen.”

Infographic: Rijkswaterstaat

Het voordeel van de drijvende zonnepanelen is dat deze niet op een dak hoeven worden geïnstalleerd, ze meedraaien met de zon en ook profiteren van de verspiegeling van het water. Alleen het meedraaien van de panelen levert al 18% winst op ten opzichte van een plaatsing op land.

Ligging

De keuze voor de Slufter is een bewuste omdat deze een westelijke ligging heeft en daardoor de hele dag door zon krijgt. De Slufter kan 540.000 zonnepanelen herbergen met een totaal vermogen van minimaal 85 megawatt. Ronald Paul, COO van Havenbedrijf Rotterdam: “Het inzetten van de Slufter voor duurzame activiteiten past in het streven van het Havenbedrijf om de duurzaamste haven in zijn soort te worden. Zo hebben we vorig jaar ook meegewerkt aan een proef met het kweken van algen. Maar de resultaten van de proef leidden niet tot een vervolg. Dat hoort ook bij innovatie.”